UGT de Catalunya i l’Associació d’ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC) reclamen que quan treballadors en situació il·legal denunciïn a les autoritats aquesta circumstància els sigui aplicada una mesura semblant a la que afecta, per exemple, les afectades per denúncies d’explotació sexual. Això vol dir que l’administració concedeix als denunciants la seva regularització laboral i d’estança al país. La mesura forma part de la campanya: “perill, explotació laboral de persones estrangeres”, presentada divendres per David Papiol, president d’AMIC, i Camil Ros, secretari general de la UGT.
Un dels efectes de la llei d’estrangeria és la coneguda com irregularitat sobrevinguda. En virtut d’aquesta figura un treballador estranger perfectament integrat i amb la documentació en regla, pot perdre aquesta situació si, per exemple, perd la feina, cosa que a més li pot suposar perdre el permís de residència.
Els últims 3 anys s’ha duplicat el nombre de persones estrangeres ateses als locals d’AMIC que afirmen que han caigut en la irregularitat sobrevinguda, segons ha explicat Papiol.
AMIC va atendre 11.272 consultes fetes per persones estrangeres. D’aquestes consultes, el 16,75% afirmen treballar en forma irregular. A més, les persones que han caigut en la irregularitat sobrevinguda, s’han doblat, passant del 7,47% de la població atesa el 2013 al 14,10% el 2016.
Feines dolentes i mal pagades
Però, a més, la situació de dificultat per la qual passen els treballadors estrangers els aboca en la majoria dels casos a feines amb baixa qualificació i salaris també reduïts. En aquest sentit, segons dades oficials, l’any passat més del 70% de les autoritzacions de treball van ser per a ocupacions de baixa qualificació, i el 50% d’aquestes, per a personal domèstic i de neteja, fet que no correspon amb els nivells de formació del col·lectiu.
A les feines de baixa qualificació els hi correspon un salari baix. Així, és que el salari mitjà de la població estrangera és un 31% inferior al salari mitjà nacional. No obstant això, el summum correspondria a les dones estrangeres, que pateixen la doble bretxa salarial, aquest grup, cobra un 40% menys que els homes espanyols i un 18% menys que els homes estrangers, segons l’estudi.
Per posar remei a aquesta situació de degradació social, Camil Ros plantejava també “farem una campanya per exigir al Govern espanyol que s’adhereixi al C142 conveni de l’OIT sobre les migracions que implica que els treballadors estrangers han de beneficiar-se del mateix tracte que els treballadors nacionals, en especial pel que fa a les garanties en matèria de seguretat en la feina, obtenció d’un altre treball i obres per absorbir la desocupació i readaptació”.
A més de reclamar un tracte igualitari pels treballadors estrangers i que si denuncien situacions de frau siguin compensats, la UGT farà altres activitats entre les quals no descarta les denúncies públiques a les empreses que s’aprofiten de la situació dels treballadors per aplicar-los condicions negatives tant salarialment com de drets, perquè altrament poden perdre el permís de residència. A més, en un altre tomb de caragol, hi ha empreses que ocupen directament treballadors estrangers sense cap contracte.
Camil Ros considera que campanyes com la que ara es posa en marxa, donen resultats. En aquest sentit recorda que fa molt temps es va començar a denunciar que cooperatives feien servir, en el sector carni, falsos autònoms, per abaixar costos a les empreses d’aquest àmbit. Després de protestes i gestions diverses, el Govern s’ha compromès a canviar la llei de cooperatives per aturar aquesta pràctica, “i això té a veure amb les accions fetes directament i a tots els nivells”, ha dit Ros.