UGT assegura que tot i la millora 259.000 persones en atur només cobren 430 euros al mes o res

El sindicat fa un toc d'alerta en relació amb l'alta vulnerabilitat social i econòmica de les persones que treballen

Tomeu Ferrer
 
 
 
L'atur creix més en els segments de població més dèbils

L’atur creix més en els segments de població més dèbils

UGT de Catalunya, en la seva valoració de les dades de l¡atur registrat corresponents a maig de 2019, posa el focus en la baixa protecció social que comporta aquesta situació. Així, el sindicat manifesta que 7 de cada 10 persones que estan inscrites a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) cobren una prestació de 430 euros o res.

L’atur a Catalunya se situa aquest maig en 371.091 persones, amb una reducció intermensual de 10.507 persones (-2,75%) i una reducció interanual de 14.477 persones (-3,75%).

A l’Estat espanyol, l’atur se situa en 3.079.491 persones, amb una reducció intermensual de 84.075 persones (-2,66%), i una reducció interanual de 172.639 persones(-5,31%).

El sindicat afirma que tradicionalment el maig és un mes favorable per a la reducció de l’atur, tot i que és el menor descens de l’atur d’un mes de maig des de l’any 2012. A l’inici de la temporada turística s’hi afegeix també el de la campanya agrària, i això també ha fet créixer la contractació i l’afiliació a la seguretat social.

El 68,02% del total de l’atur registrat cobra una prestació màxima de 430 euros o no cobren res (259.575 persones).

La contractació a l’agricultura s’ha incrementat intermensualment en un 159,88%, arribant aquest mes als 13.033 contractes signats, superant als registrats a la construcció, degut a les campanyes agràries. Interanualment també ha crescut la contractació en l’agricultura (+3,87%, +485 contractes) i als serveis (+0,63%, +1.510 contractes), mentre que a la indústria i a la construcció s’ha reduït, diu UGT.
Des de la UGT de Catalunya s’alerta sobre la situació de les persones treballadores en les campanyes agràries, ja que moltes d’elles es troben en un grau de vulnerabilitat més alt. En moltes ocasions, es realitzen jornades maratonianes i les retribucions d’aquestes contractacions no arriben al SMI. En aquest sentit, s’indica que el sindicat vigilarà perquè les condicions laborals, d’allotjament i de vida de les persones que treballen en les campanyes tinguin uns nivells de dignitat i d’higiene correctes.

Alternatives

Tot i la teòrica millora de la situació de la desocupació, el sindicat de tradició socialista recorda elements clau de la seva alternativa.

La derogació immediata de les reformes laborals i l’impuls i el reforç del diàleg social i la negociació col·lectiva, per construir un nou model de mercat de treball, basat en la creació d’ocupació de qualitat i l’estable, i en una política industrial, amb més inversió en innovació, formació i coneixement.

Obrir un debat en profunditat al voltant de diferents reptes del nostre mercat laboral, com el repartiment del treball, la robotització, la igualtat i la conciliació, amb una nova reducció de la jornada laboral, que podria ser fins a les 32 hores, com element clau.

Utilitzar la contractació indefinida i la jornada completa com a model general de la contractació laboral, i perseguir amb més intensitat el frau en la contractació temporal, les falses cooperatives, la utilització de falsos autònoms, la falsa parcialitat, les hores extraordinàries realitzades fora del previst per la llei, els incompliments dels convenis col·lectius i la discriminació en la contractació.

Traslladar a la negociació col·lectiva els acords assolits al AENC i l’ AIC: cap conveni col·lectiu per sota dels 14.000 euros anuals i un SMI de 1.000 euros.

Destinar més recursos humans i econòmics per reforçar el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya per disposar d’unes polítiques actives d’ocupació públiques de qualitat i accessibles a tota la població.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*