Treballen contra-rellotge en dissenyar un pla de futur per salvar Indox de Tàrrega

El full de ruta hauria de retornar l'empresa a la seva activitat tradicional, construir camions-cuba, lluny de projectes de més volada en països tercers cosa que hauria estat origen de la crisi de l'empresa

Tomeu Ferrer
 
 
 
Protesta dels treballadors de l'antiga Indox de Tàrrega. Foto www.tarrega.tv

Protesta dels treballadors de l’antiga Indox de Tàrrega. Foto www.tarrega.tv

El conflicte de l’antiga Indox de Tàrrega està ara pendent de què la societat que n’és titular elabori un pla d’empresa que permeti veure una sortida a la seva situació. Aquesta és la premissa amb la que es treballa per buscar una sortida que eviti el tancament de la factoria i que perdin la feina uns 200 treballadors directament i una xifra no menor indirectament, segons han reconegut al Diari del Treball fonts coneixedores de les converses.

Des que va esclatar la crisi amb l’anunci de posada en marxa d’un expedient de tancament s’han produït contactes discrets a moltes bandes amb l’objectiu de salvar la societat de la capital de l’Urgell. La idea amb què es treballa és que el nou pla de futur suposi retornar a situar la producció de camions-cuba d’acer inoxidable com a principal activitat. Es deixaria de banda, doncs, l’activitat de construcció de plantes de gasificació. Precisament la crisi oberta entre Ucraïna i Rússia ha estat el cop de gràcia al projecte expansiu de l’antiga Indox en països de l’Est, ja que la Unió Europea ha bloquejat moltes de les operacions que estava en marxa, de tal manera que fins i tot pagaments compromesos procedents dels països situats darrere de l’antic taló d’acer han estat bloquejats per les autoritats europees.

Nous accionistes i aportació de fons

Amb el pla de futur Indox podria donar les dues passes següents, per una banda, sol·licitar ajuda pública, a la Generalitat, que per boca del conseller d’empresa i Ocupació ha manifestat el seu acord a aportar fons si hi havia alguna nova inversió procedent bé dels actuals propietaris o d’algun accionista nou. Una altra font que no es descarta és l’aportació de procedents de l’administració central.

De totes maneres totes les fonts consultades han indicat que no es pot perdre el temps. Els terminis de l’expedient d’extinció dels llocs d’ocupació cauen inexorablement i cal trobar abans una solució.

La lluita per la supervivència d’Indox mobilitza tota la comarca. Dirigents polítics de tots els colors, representants sindicals i ciutadans tenen clar que seria molt difícil substituir una pèrdua de llocs de treball com la que ocasionaria el tancament de l’empresa.

Els treballadors, que fa més d’un any que pateixen problemes de cobrament, han mantingut, ho reconeix tothom, una actitud assenyada durant tot el conflicte. No obstant això, un cop engegades les mobilitzacions, no pensen afluixar. Així, ,dissabte vinent a partir de dos quarts de sis hi haurà una nova manifestació a Tàrrega per reclamar una solució que eviti el tancament de la seva empresa.

Els treballadors afirmen que l’empresa és viable. Que té comandes, però es troba amb què els proveïdors no aporten material per seguir treballant.

Segons les primeres aproximacions l’antiga Indox tindria un deute de 21 milions amb entitats bancàries i de 43 amb proveïdors.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*