Els sindicats es replantegen la vaga davant la incorporació de 5.500 docents el curs vinent

Ensenyament i sindicats arriben a un principi d'acord per desconvocar la vaga: s'incorporaran 3.500 docents més dels previstos als pressupostos de 2017 i es reduirà una hora lectiva setmanal entre els docents

Pau Rodríguez
 
 
 
Imatge de la darrera vaga al sector d’educació, l’octubre de 2013 / Edu Bayer

Imatge de la darrera vaga al sector d’educació, l’octubre de 2013 / Edu Bayer

La vaga d’ensenyament prevista per al 9 de febrer podria quedar desconvocada en els propers dies. El departament d’Ensenyament ha arribat a un principi d’acord amb els sindicats després que aquests hagin vist amb bons ulls la reducció d’una hora de l’horari lectiu dels docents, que comportarà la incorporació al sistema d’uns 3.500 mestres. Aquests se sumaran als 2.000 –substituts inclosos– ja previstos en la primera versió dels pressupostos de 2017, motiu pel qual l’1 de setembre hi haurà prop de 5.500 docents més a les aules dels centres públics.

“Això ens obliga a replantejar-nos la vaga”, ha afirmat Ramon Font, portaveu d’USTEC, en sortir de la reunió. Els sindicats –hi havia també CCOO, ASPEPC i UGT– han valorat aquest acord com una victòria. Així doncs, a l’espera que el ratifiquin els afiliats, tot fa pensar que la vaga s’acabarà desconvocant. Els representats del professorat han celebrat també el compromís d’Ensenyament de reduir una segona hora lectiva al professorat si hi ha disponibilitat pressupostària de cara al curs 2018-2019. Això els retornaria a les condicions anteriors a la crisi econòmica: 18 hores a Primària i 23 a Secundària.

Aquestes mesures suposaran un increment d’aproximadament 140 milions d’euros dins el capítol d’educació dels pressupostos de 2017, pendents d’aprovació al Parlament de Catalunya, que al seu torn ja contemplaven un augment de 338 milions en la partida d’educació respecte del 2015. De fet, els comptes ja incorporaven algunes reivindicacions sindicals com les substitucions des del primer dia que es produeix una baixa (sempre que aquesta sigui com a mínim de set dies) o el cobrament del mes de juliol per part dels interins que tinguin un contracte d’almenys 6 mesos. Altres demandes sindicals, que la conselleria hauria descartat, són la reducció de dues hores lectives més entre el professorat de més de 55 anys.

Per part d’Ensenyament, Ignasi Garcia Plata, director general del professorat, també ha celebrat el preacord en considerar “molt significatiu” l’increment de professorat de cara al curs vinent. “La injecció de recursos per a l’escola pública serà molt important”, ha conclòs, i ha reiterat que la prioritat de l’Administració és “millorar l’atenció de l’alumnat”.

El preacord suposa també una empenta per als pressupostos del Govern de Junts pel Sí, que es troba en negociacions amb la CUP des de fa mesos per aprovar-los. Si els anticapitalistes havien afirmat en més d’una ocasió que assumien com a pròpies les demandes sindicals, tot fa pensar que en matèria d’educació hauran quedat satisfets amb el resultat final dels comptes. Així i tot, el seu posicionament en relació als comptes sortirà del Consell Polític del proper 28 de gener.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*