Els preus van pujar a Catalunya l’octubre passat un 0,8% respecte del mes anterior. Si es fa la comparació interanual, el creixement és de l’1,9%, segons les dades de l’Índex de Preus al Consum (IPC), fetes públiques pel ministeri d’Economia i Hisenda.
A Catalunya, la pujada de preus més important durant el mes passat s’ha produït en el grup de vestit i calçat (+11%), mentre que han baixat en el sector d’oci i cultura (-1,7%) i hotels, cafès i restaurants (- 0,5%). Catalunya continua encapçalant la pujada del preu de la vida respecte a la resta de l’Estat.
Pel que fa a l’Estat espanyol, l’IPC ha augmentat un 0,9% l’últim mes, i un 1,6% respecte a l’octubre de l’any passat.
L’augment de preus contrasta amb les dades que indiquen que les pujades salarials reflectides en els convenis en els deu primers mesos de l’any mostren una pujada de l’1,4%, per sota, doncs, del cost de la vida. Per tant, es pot dir que un cop més la capacitat adquisitiva dels assalariats i assalariades ha disminuït, tot i que a Catalunya es dóna un creixement de l’economia del 3,5%, segons les darreres dades fetes públiques.
La UGT de Catalunya ha fet una primera valoració en relació amb les dades de l’IPC d’octubre. Segons la seva opinió, «durant els darrers anys, els salaris a Catalunya han perdut molt poder adquisitiu. En canvi, els beneficis empresarials no s’han vist perjudicats, tot el contrari. Aquestes rendes han recuperat els nivells de 2007 mentre que les rendes salarials han perdut, és a dir, que són les persones assalariades les que clarament han carregat amb els efectes de la recessió. La lleu recuperació s’està produint a expenses de la pèrdua de llocs de treball i reducció salarial mantinguda», afirma.
El sindicat recorda quina és la seva reivindicació davant les pujades de preus. Per una banda, recuperar la clàusula de revisió salarial que garanteixi que quan els preus superen la previsió s’apugin els salaris en la mateixa proporció. Aquesta recuperació hauria de fer-se amb efectes retroactius. En segon lloc incrementar el salari mínim fins als 1000 euros. El tercer punt és garantir la revaloració de les pensions d’acord amb la pujada de l’IPC, de manera que no perdin poder adquisitiu.
En relació amb la negociació salarial , la UGT reclama que en els convenis els increments salarials se situïn en la franja de l’1,9% i el 3%. Tot plegat emmarcat en la reivindicació mantinguda de la derogació de les reformes laborals, responsables de la precarització, la dualització i l’augment de la pobresa al mercat laboral, segons afirma el sindicat.