La plantilla de la Federació de Persones Sordes de Catalunya es mobilitza després de quatre mesos sense cobrar

Els treballadors, que tenen el suport de CCOO, inicien una aturada parcial de serveis fins al 26 de novembre

Redacció
 
 
 
Antonio Martínez, president de FESOCA, amb Raúl Ruiz, estudiant de l'Institut Consell de Cent (Barcelona), autor d’un treball sobre sordesa foto: FESOCA

Antonio Martínez, president de FESOCA, amb Raúl Ruiz, estudiant de l’Institut Consell de Cent (Barcelona), autor d’un treball sobre sordesa foto: FESOCA

La plantilla de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) fa quatre mesos que no cobra. En concret, des del mes de maig de 2017 estan patint retards en el cobrament dels seus salaris. Per aquest motiu les treballadores i treballadors lliuraran dimarts, 14 de novembre sengles cartes a la Delegació del Govern Central a Catalunya i al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat per demanar una solució a la seva situació. Igualment, anuncien una aturada de serveis entre el dilluns 13 i el diumenge 26 de novembre que afectarà el 40% dels seus serveis.

La Federació, segons CCOO, sindicat que dóna suport als seus treballadors, és una Organització No Governamental (ONG), que presta serveis a diverses entitats col·laboren amb més de 30.000 persones sordes de Catalunya.

En concret, FESOCA ofereix serveis d’intermediació laboral, atenció social, formació i eliminació de barreres formatives mitjançant la interpretació en llengües de signes catalana en els àmbits sanitari, judicial, serveis socials o serveis educatius. A la Federació hi treballen gairebé 30 persones.

La FESOCA es manté econòmicament en un 80% de subvencions diverses de la Generalitat, i també del Ministerio de Empleo y Seguridad Social, el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Diputació de Barcelona i Ajuntament de Barcelona. L’altre 20% depèn subvencions privades. La més important, la subvenció de 2017-2018, del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, malgrat les contínues reclamacions durant els darrers 9 mesos, a hores d’ara encara no ha estat assignada. Aquesta situació s’ha vist agreujada per la intervenció dels comptes per part de l’Estat.

Carles Abelló, portaveu de la Federació d’Educació de CCOO de Catalunya explica que «tradicionalment la FESOCA patia endarreriments en els cobraments, però els últims quatre mesos no han arribat els diners per pagar les nòmines. Les treballadores i treballadors són vocacionals i podrien haver tirat endavant iniciatives dràstiques per fins i tot desvinculant-se de l’entitat, però no han fet res en aquest sentit, tot i que hi ha una amenaça d’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO)».

Per la seva banda, Núria Charneco, delegada de personal de FESOCA, explica: «pensem lliurar cartes a Mario Garcés, Secretari general de Serveis Socials del ministeri d’Educació. També a Enric Millo, subdelegat del Govern Central a Catalunya i Josep Ginesta, secretari general del Departament de Treball. A les missives es demana que s’agiliti el desbloqueig de les subvencions de les quals depèn l’entitat.

Divendres passat, segons fonts del ministeri d’Ocupació es va firmar el desbloqueig dels fons que servirien per regularitzar la situació de FESOCA i les gairebé 300 associacions i ONG catalanes que tenen els ajuts aturats. Però, un cop passat aquest tràmit, el pròxim pas seria el vistiplau del ministeri d’Hisenda, i un cop passat aquest filtre la intervenció general de la Generalitat hauria de donar llum verd al Departament de Treball perquè s’autoritzés al pagament de les subvencions.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*