Per als sindicats, les dades de l’EPA confirmen la mala qualitat de l’ocupació i el predomini de la precarietat laboral

CCOO i UGT destaquen en la seva valoració de les dades de l'Enquesta de Població Activa del primer trimestre de 2018 que el mercat de treball no es recupera dels efectes de la crisi i que la xifra de desocupats en estat crònic és molt elevada. Tot i que el nombre de persones amb feina ha crescut, denuncien que les taxes d'ocupació segueixen sent baixes i reclamen la derogació de la Reforma Laboral i una nova política integral de prestacions per a la gent aturada.

Francesc Ràfols
 
 
 
Cues en oficines d'ocupació foto:UGT

Una de les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), on hi ha inscrites persones amb molts anys sense feina. Foto:arxiu

Els sindicats han fet una valoració crítica de les dades de l’Enquesta de Població  Activa (EPA) del primer trimestre de 2018 en la qual reconeixen l’augment del nombre de persones amb feina però constaten que la precarietat se segueix mantenint en cotes preocupants. Per a CCOO de Catalunya, malgrat l’evolució positiva de l’ocupació «continuem amb unes taxes tant d’activitat com d’ocupació molt baixes, sent sobretot les dones les més allunyades del mercat de treball».  Per la seva banda, UGT de Catalunya «es manté l’estacionalitat i la precarietat, que encara no es recupera dels efectes de la crisi i les polítiques recessives instaurades amb les reformes laborals.»

L’evolució estadística registra un augment de l’ocupació a Catalunya en la comparativa interanual, que ha crescut un 3,3% tot i que respecte el trimestre anterior ha experimentat un lleu retrocés del 0,4%, En relació a la jornada, la contractació indefinida ha pujat en un 2,8%  mentre que la temporal ho ha fet en un 3,7%, cosa que suposa una taxa global del 20,9% que CCOO considera «molt elevada». UGT reclama impulsar la contractació indefinida «per lluitar contra el frau de la temporalitat, fomentar la jornada completa penalitzant la parcial fraudulenta i involuntària».

Els dos sindicats coincideixen en reclamar la derogació de les reformes laborals a les quals atribueixen la responsabilitat de la precarietat regnant en el mercat de treball i per garantir els drets dels treballadors. Tant CCOO com UGT reclamen polítiques actives per poder combatre la desocupació crònica i la bretxa salarial entre homes i dones.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*