Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Les quatre capitals de província de Catalunya acullen avui mobilitzacions sota el lema Ara toca! Totes elles amb un objectiu triple: que s’apugi el Salari Mínim Interprofessional (SMI), que es derogui la llei de pensions de 2013 i les reformes laborals. La convocatòria està organitzada des dels sindicats majoritaris CCOO i UGT.
Com ells mateixos expliquen, durant tota la crisi del coronavirus, els dos sindicats s’han entaulat a negociar amb els governs i les patronals mesures generals per protegir el conjunt de les persones i el teixit productiu del país davant la situació d’excepcionalitat. Això ha fet que altres mesures es quedessin aturades per la magnitud del moment.
Tot i la crisi sanitària i econòmica derivada, CCOO i UGT apunten que no es poden seguir impedint des de les patronals i els governs mesures estratègiques i essencials per a la igualtat social i la distribució de la riquesa. Així, en paraules de Javier Pacheco, portaveu de CCOO, “ara és hora de no només protegir la gent sinó fer-ho de manera digna. Hem de tenir la capacitat de donar totes les eines per conviure i sobreviure a aquesta pandèmia”. Així, garantir un sistema públic de pensions per la suficiència de les persones jubilades, pels sindicats, és més necessari que mai. Pacheco ressalta que “el moviment sindical en aquest país ha estat encomiable durant aquesta pandèmia”, ja que “va ajornar reivindicacions per fer front a la seguretat que calia desplegar”.
Ara, defensen que no es podria entendre que si estem a les portes d’un espai de recuperació de certa normalitat segons com es desenvolupi tota la campanya de vacunació, que aquesta normalització vingués de la mà d’un mercat de treball perjudicat. “Si tenir 90.000 persones més a les llistes de l’atur a Catalunya, si fixem les rotacions, els contractes temporals, la parcialitat no volguda… Si aquesta és la manera de reactivar, estaríem aprofundint de manera molt alarmant en els signes de la precarietat”, assenyala Pacheco. A més, Camil Ros, portaveu de la UGT, assenyala que “ja toca que alguns dels compromisos de la investidura es portin a la pràctica”.
Els sindicats defensen com a necessari reactivar l’economia de Catalunya per mantenir l’ocupació i generar nous llocs de treball de qualitat, reforçar el sistema sanitari i les residències de persones grans o dependents, i protegir 1.700.000 persones del risc de pobresa, ampliant els ajuts i la renda garantida de ciutadania (RGC).
Al mateix temps, Ros denuncia que no és acceptable que la derogació de les reformes laborals “es facin sobre unes bases sòlides d’ocupació, no amb la precarietat que tenim en aquests moments”. A més, Ros des de la UGT també diu que “no pot ser que perquè vinguin ajudes d’Europa hagin de fer una reforma retallant els nostres drets”. També va afegir que “el problema de les pensions no són les pensions, són els salaris”. I en aquest sentit “la trilogia de salari, pensions i reformes laborals és clau”.
La necessitat de pressupostos i d’un nou govern
Davant aquestes reivindicacions, els portaveus de tots dos sindicats han explicat en roda de premsa que si bé aquestes concentracions ja es van realitzar la setmana passada a l’estat espanyol, no va poder ser així a Catalunya per trobar-se enmig de campanya electoral. Entenen aquesta concentració com l’inici de tot un cicle mobilitzador per veure finalment implantades les mesures necessàries i les derogacions pertinents.
Troben més adient fer-ho ara també davant les múltiples possibilitats de govern que hi ha després de les darreres eleccions. En aquest sentit, reclamen al nou Parlament de Catalunya que activi immediatament l’aprovació dels pressupostos per poder activar l’economia. “Hem de tenir la suficiència per actuar, aprofitant totes les oportunitats, les pròpies i les externes. I, per tant, cal recuperar la normalitat i la governabilitat perquè es posin a treballar en aquests pressupostos”, va comentar Pacheco en roda de premsa.
Durant la intervenció Ros i Pacheco també van assenyalar que cal que aquest govern, de la mateixa manera que fan els seus sindicats, treballi i exigeixi al Govern d’Espanya que compleixi els seus compromisos. Compromisos respecte de l’augment del salari mínim interprofessional fins al 60% de la mitjana salarial, i que derogui les reformes laborals i la reforma de les pensions del 2013. A banda, també demanen que Catalunya tingui capacitat de resposta i, en aquest sentit, com és de necessari que s’ampliï la capacitat de rebre la Renda Garantida de Ciutadania per evitar la pobresa.
A més a més, apunten que “és necessària una llei per regular les plataformes digitals, una llei de transparència salarial i un pla de xoc contra la sinistralitat”. I és que creuen que tant el Govern d’Espanya com el de Catalunya resten inactius davant de situacions insostenibles, com l’abús de les plataformes digitals, la situació de les treballadores de la llar i les cures, el treball agrari o el col·lapse dels sistemes d’ocupació. “És imprescindible la negociació urgent de plans de xoc”, diuen.
I en aquest sentit, criden a les concentracions dient que “la situació política actual requereix que ens mobilitzem a favor del progrés, la justícia social i la distribució de la riquesa” i per això demanen l’alta participació, “amb l’objectiu clar d’aconseguir els canvis que necessiten la classe treballadora i la ciutadania, i no pas uns altres”.
Per tancar, Camil Ros declarava que esperen que aquest 1 de Maig passi el que hauria d’haver passat durant el darrer i que “sigui un 1 de maig de recuperació de drets”.