El ministeri de Sanitat ha alliberat 10,3 milions d’euros que estaven pendents de pagar a entitats del tercer sector a Catalunya, segons un comunicat. L’organisme oficial anuncia que el ministeri d’Economia i Hisenda va donar l’ordre de pagament dimarts, a última hora. El permís és fruit de l’informe favorable del ministeri de Sanitat del qual depenen la major part de les ajudes. A la nota, s’indica que el retard s’ha d’atribuir al govern de la Generalitat, “que va incomplir les condicions establertes per a garantir la prestació dels serveis públics, l’estabilitat pressupostària i protegir l’interès general dels catalans”.
En el comunicat es detallen les quanties que s’han desbloquejat. Així, per a polítiques de joventut es pagaran 854.684,55 euros i 4.387.914. Per a l’àmbit d’acció Cívica i voluntariat es pagaran 368.769,67, 1.030.333,25, 1.258.181,72, 9.565,55 i 1.692.203,43, tots corresponents al Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies. En concret els programes són els 323, 324, 325, 326 i 327. En polítiques de dones dels programes desbloquejats suposen 535.500,00 euros, 127.500 i 61.630, respectivament. Els tres corresponen a l’Institut Català de la Dona i formen part del programa 3220.
La Taula del Tercer Sector de Catalunya, que agrupa les entitats i associacions sense ànim de lucre afectades, s’havia queixat dels efectes negatius que l’impagament de les subvencions tenia per al funcionament de diversos serveis, com atenció a persones amb VIH, salut mental o promoció de la igualtat entre homes i dones. Per tant, havia sol·licitat al ministeri l’alliberament d’una partida urgent de 10 milions d’euros per evitar el col·lapse.
Per la seva banda, el departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat puntualitza que quan es van bloquejar els pagaments el 20 de setembre el ministeri que lidera Cristóbal Montoro ho va argumentar com un mitjà per garantir l’estabilitat pressupostària, “només amb aquesta idea es pot parlar d’incompliment “puntualitzen. Immediatament es van paralitzar els pagaments fins que la Generalitat i en concret no certifiqués quins d’ells eren urgents i imprescindibles. Treball va realitzar aquesta certificació per una quantitat que supera lleugerament els 10 milions, que ara ha rebut llum verda.
Moltes de les entitats afectades havien avançat l’import de les ajudes amb la confiança que, com de costum, la Generalitat pagaria encara que fos amb retard. Però davant la nova situació, diverses associacions no lucratives anunciaven fins i tot el tancament perquè no podien suportar més temps sense ingressos.Un cas concret en aquest sentit és el de la Federació de Sords de Catalunya (FESOCA).
Molts serveis de tipus social es presten a Catalunya per entitats sense ànim de lucre que reben de l’administració la compensació en forma de subvencions. Per exemple, l’atenció domiciliària a les persones amb diversos graus de dependència la realitzen cooperatives com Suara, amb més de 3.000 persones en nòmina, entre socis treballadors i empleats.
Joan Segarra, president de La Confederació, la patronal del sector social, considera que a més del paquet que s’ha alliberat “hi ha dos apartats importants pendents de pagament, són els corresponents a salut i drogoaddiccions, que correspondria a Sanitat i també una altra partida de Centres Especials de Treball i Garantia Juvenil”. El dirigent empresarial no recorda la quantificació d’aquests paquets de factures, tot i que confia que el seu pagament es realitzi ben aviat.