El govern del Japó va aprovar divendres passat una normativa que limita la remuneració que es pot pagar per hores extres als assalariats. La mesura intenta incrementar la productivitat i combatre la pràctica que es dóna en aquell país d’allargar les jornades laborals.
Al Japó la jornada laboral setmanal és de 40 hores. Tot i que els directius i alts càrrecs estan exempts d’aquest límit.
Al país asiàtic i ha un topall salarial per als treballadors de menor rang. No poden cobrar més de 82.775 euros a l’any. La nova normativa indica que la quantitat esmentada no es podrà superar encara que els treballadors facin més hores extres. Això passa en un país on el nivell d’atur és mínim si es compara amb l’espanyol. Segons les darreres xifres l’atur entre els homes és el 3,7% i entre les dones el 3,2%. Entre els menors de 25 anys l’atur puja fins al 6,3%. Per tant, si les empreses tenen necessitat d’incrementar productivitat, hauran de millorar els seus mecanismes interns de treball o crear més ocupació.
El panorama a Espanya és la creu de la moneda. Amb una taxa d’atur del 23,2% a Espanya, i més de 5,4 milions de persones que busquen feina, segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) i 4,5 milions d’aturats registrats, segons les dades dels serveis públics d’ocupació, les hores extres són una pràctica habitual i gairebé es pot dir que fora de control.
Només el tercer trimestre de 2014 1,32 milions de treballadors del sector privat van fer uns deu milions d’hores extres il·legals cada setmana.
Un estudi elaborat pel PSOE per argumentar una Proposició No de Llei contra l’explotació laboral indicava que amb l’excés d’hores extres il·legals i l’ús fraudulent del contracte a temps parcial, es podrien crear 273.315 llocs de treball a temps concret.
Hores extres a Espanya es consideren les que superen les 42 a la setmana, estiguin retribuïdes o no. S’ha de tenir en compte que la norma permet fer dues hores extres a la setmana.
Diversos estudis han valorat que el 60% de les hores extres que es fan a l’Estat espanyol no són retribuïdes. Des de Catalunya, ICV-EuiA han plantejat al congrés dels diputats tres mesures vinculades amb les hores extres: que inspecció de treball obligui a pagar les hores extres, que en els contractes a temps parcial hagi de constar obligatòriament l’horari per tal que inspecció de treball pugui controlar que es compleix i, si no es compleix, s’obligui a l’empresa a convertir el contracte a temps parcial a temps complet. Com altres propostes que arriben al Parlament, on té majoria el PP, no es van aprovar.