Marxa a Barcelona contra el ‘desnonament’ del Patronat d’Assistència Mèdica al Personal Municipal

Els beneficiaris de la mútua municipal es queixen que perdran cobertures mèdiques que tenien assegurades i perdre la relació metge pacient en casos de malalties cròniques

Redacció
 
 
 
Inici de la manifestació dels afectats per la clausura del PAMEM foto: T.Ferrer

Inici de la manifestació dels afectats per la clausura del PAMEM foto: T.Ferrer

Diversos centenars de persones, treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Barcelona i jubilats que ho havien estat, s’han manifestat contra el que consideren el desmantellament de l’Institut de Prestacions d’Assistència Mèdica al Personal Municipal (PAMEM). La marxa l’ha convocada un conjunt de sindicats que operen al consistori barceloní, CCOO, UGT, Sapol, i ASI.

El PAMEM funcionava com una mutualitat que atenia sanitàriament els treballadors de l’Ajuntament. Des de l’any 1993 no s’han admès noves altes. Una auditoria municipal ha fixat que l’ens, del qual formen part l’ajuntament en un 60% i la Generalitat en un 40%, té un deute avaluat en més de 22 milions. Per evitar que el forat s’eternitzi i es faci més gran l’equip de govern ha arribat a un acord amb la Generalitat perquè els 8.600 usuaris i 4.388 pensionistes que atenia passin a formar part del sistema de cobertura pública de Catsalut.

Menys prestacions

Precisament, els manifestats, entre els quals hi havia nombrosos jubilats, es queixaven del fet que en passar al sistema ordinari es perden cobertures que en la mutualitat tenien assegurades, com són la podologia i l’estomatologia, que no estan coberts pel sistema general.

Rosa Tomàs, responsable de CCOO a l’Ajuntament de Barcelona explica que «un efecte que ha alarmat molt a les persones és que fins ara tenien un servei equivalent a una mutualitat, i quan es demanava un especialista el tenien assignat en tres dies. Ara, tots sabem que trobar especialista al Catsalut pot suposar esperar fins a sis mesos». A més, hi ha els casos de persones amb malalties cròniques, que fa molt temps que els atenien els mateixos professionals i ara no saben què passarà amb els seus casos, explicaven també els manifestants. «El que demanem, és que es respectin els drets adquirits», deia Tomàs.

De manera genèrica es queixen també els usuaris del PAMEM dels problemes d’atenció que poden tenir si es tenen en compte que els Centres d’Atenció Primària de Barcelona ja estaven saturats, més ho estaran amb la incorporació de gairebé 13.000 persones de cop. En aquest sentit el malestar és doble perquè, asseguren els sindicalistes, s’havia dit que el traspàs es produiria el 29 de setembre i «ja no s’accepten peticions dels usuaris», diu Tomàs.

On hi ha coincidència entre tots els sindicats és a reclamar que l’auditoria a partir de la qual l’equip de govern ha fixat el deute acumulat en 22 milions, sigui pública.

Dimarts, 20 de juny, es va aprovar en comissió l’aprovació del conveni de col·laboració entre l’administració de la Generalitat de Catalunya, el Servei Català de la Salut, el Consorci Sanitari de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona per a la integració dels usuaris de PAMEM en el sistema de cobertura pública del Servei Català de la salut (CatSalut) per a la prestació de l’assistència sanitària i a autoritzar les despeses relacionades.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*