El moviment d’estudiants que sota l’aparença de realitzar pràctiques en forma de beques universitàries consideren que estan sent usats per substituir tasques que hauria de fer el Personal d’Administració i Serveis (PAS) s’estén.Diari del Treball ha pogut parlar amb dos estudiants que han decidit denunciar la Universitat de Barcelona (UB) per usar-los per reemplaçar el PAS fent feines estructurals. Per motius de seguretat només donarem les seves inicials: M.B. i I.A. En un dels casos la seva situació fa 22 mesos que es manté i en l’altre els treballs sota l’aparença de tasques formatives fa 33 mesos que dura.
«Des que hem denunciat notem que la Universitat va amb peus de plom i que fins i tot fan coses per intentar justificar que efectivament les nostres tasques tenen caràcter de complement a la nostra formació», explica A.M. En aquest sentit explica que després de 22 mesos de treballar fent de gravador de dades informàtiques, «m’han fet una hora de formació professional, després d’anys de treballar», aquesta hora, segons declara, ha consistit a visitar un centre de treball.
Per la seva banda, I.A. realitza la seva suposada tasca formativa en un centre científic on ha d’estar en contacte amb animals i afirma que tampoc ha rebut cap formació específica ni cursos de seguretat a la feina.
En els dos casos, els estudiants consideren que si el que fan és substituir treballadors de la Universitat, haurien de tenir unes condicions laborals similars a aquests i no és així. En aquest sentit esmenten que tot i treballar tot l’any no cobren vacances. «Simplement ens diuen que tornem un cop passat un mes», ni efectivament tenen dret a l’atur quan acaben el seu treball, que de vegades dura diversos anys, ni, fins ara, eren donats d’alta a la Seguretat Social, per la qual cosa no cotitzen.
Un pacte de 7.371 euros
Després de les denuncies i de saber-se que hi ha una assemblea d’estudiants que prepara accions respecte a la situació dels afectats per presumptes tasques formatives, la Universitat de Barcelona, afirma que ha convocat unes 350 beques que haurien de servir per donar suport legal a les feines que els estudiants creuen que són estructurals i la institució universitària considera que ajuden a la formació dels alumnes.
Els dos estudiants que han denunciat la UB entenen que fan tasques que substitueixen feines estructurals. Però, el problema no és només d’aquests dos estudiants, segons fonts de l’assemblea en què han començat a organitzar-se i que ha creat un espai de comunicació a twitter: @becariesub i té també un correu amb el qual els i les interessades es poden posar en contacte: ub.becaries.enlluita@gmail.com ,hi ha uns tres mil estudiants de la Universitat de Barcelona (UB) que són beneficiaris d’una beca de col·laboració, un tipus de beca que té per objectiu que els alumnes desenvolupin tasques en òrgans de la institució a canvi d’un ajut econòmic. Aquesta assemblea té prevista una reunió plenària a mig febrer. Una de les coses que voldrien els membres de l’assemblea, que compta amb el suport del sindicat COS, és poder incidir en el reglament de la UB que regula les pràctiques formatives. Així s’assegurarien que no és només un subterfugi i reflecteix la realització de treballs que amplien la seva formació.
En la decisió abans esmentada hi té un pes important el cas d’una estudiant de psicologia que va denunciar, l’estiu de 2018, la seva situació i que després de negociacions amb la UB va ser indemnitzada amb 7.371 euros, sense que el cas arribés als tribunals.