El sindicat d‘infermeria Satse ha presentat una queixa formal davant de la Síndica de Greuges per investigar les “irregularitats” en el procés d’estabilització de l’Institut Català de la Salut (ICS) i ha convocat a tots els i les professionals de l’ICS a protestar contra la “inseguretat jurídica” que el procés està provocant. De moment, a la convocatòria de mobilització per al proper dimarts 7 de novembre s’hi han sumat el Sindicat d’Infermeres de Catalunya, SAE Catalunya, SOM Intersindical i Enfermería Digna, que també es van concentrar el passat 27 d’octubre davant del Departament de Salut, tallant Gran Via i Balmes.
No és la primera denúncia que el Síndic de Greuges rep sobre aquest procés d’estabilització, el més important dels propers anys, en què s’oferten un total d’11.096 places i a les quals hi ha més de 35.000 aspirants convocades per a diferents categories professionals de l’ICS. El passat juliol, Infermeres de Catalunya va presentar una denúncia “pels problemes informàtics i els terminis ajustats d’aquest”.
El personal sanitari porta anys en una situació de temporalitat molt elevada, criticada per la Unió Europea en reiterades ocasions. Per aquest motiu, a finals de 2021 l’executiu espanyol va iniciar una sèrie de procediments per intentar controlar els nivells de temporalitat, mirant de mantenir-los per sota del marge establert del 8%. Entre les mesures preses, es va aprovar la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l’ocupació pública, i al juliol de 2022 el Consell de Ministres va aprovar un procés d’estabilizació del personal sanitari que va dirigit a més de 67.000 professionals.
L’anul·lació de gairebé 5.000 places: la gota que ha fet vessar el got
A la vista de les repetides denúncies dels sindicats davant del Tribunal Europeu, l’Institut Català de la Salut es va veure en l’obligació de convocar, durant l’any 2022, un procés de selecció estructurat en tres fases. La primera d’aquestes fases comporta un concurs de mèrits destinat als professionals que compten amb una llarga experiència a la institució. La segona fase combina els mèrits amb exàmens, atorgant un pes considerable a l’experiència prèvia. Per últim, la fase 3 implica un concurs obert a tots els professionals, tant aquells que han treballat al ICS com els de la sanitat concertada.
En un context de gran fatiga i nervis per part dels professionals sanitaris, més enllà del malestar per la falta d’informació sobre els criteris específics de les proves d’estabilització a només dos mesos que se celebrin, la gota que ha fet vessar el got ha estat l’anul·lació de gairebé 5.000 places a la fase de concurs de mèrits d’aquest procés. L’ICS al·lega que aquesta mesura es deu a un defecte en el procediment que obliga a anul·lar les 4.679 places que s’havia decidit ampliar a la Fase 1 (mèrits), segons s’havia anunciat a la Mesa Sectorial del 28 de setembre. Segons informen CCOO i UGT, això es deu a “una interpretació jurídica errònia de l’ICS del article 217 de la Llei 5/2023, de 28 de juny”, que ha fet que, per qüestions de legalitat, “s’han de reubicar aquestes 4.679 places a la FASE 3”.
SATSE: “No permetrem que l’ICS anul·li l’ampliació de places”
Sindicats com SATSE i Infermeres de Catalunya denuncien que aquestes irregularitats en el procediment estan “creant una gran inseguretat jurídica” i van “en contra de la finalitat de la Llei aprovada el desembre de 2021”, que busca estabilitzar a personal que porta temps treballant de forma temporal en el sistema de salut públic, per això asseguren que no permetran que l’ICS anul·li l’ampliació de places.
SATSE enmarca la mobilització en una sèrie d’accions que “encenen la tardor calenta de la sanitat pública”, mentre que Infermeres de Catalunya se suma a la convocatòria per “expressar el malestar davant de la gestió que s’està fent del procés d’estabilització”. Al seu torn, Infermeres de Catalunya afegeix l’acció a la nova campanya de mobilitzacions #LesInfermeresDiemProu, que “vol donar resposta a les reivindicacions que fa molt de temps que fem les infermeres i millorar les condicions laborals i el reconeixement professional social de les infermeres”, segons ha declarat en roda de premsa la seva Presidenta, Núria Guirado.
Intersindical: “A menys de 2 mesos per a les proves, resten per publicar la majoria de tribunals qualificadors i els criteris de les proves”
La Intersindical denuncia que “a menys de 2 mesos per a les proves, resten per publicar la majoria de tribunals qualificadors i els criteris de les proves”.“De les 77 categories o especialitats per les quals està prevista la superació d’unes proves, només hi ha publicats els tribunals qualificadors de 16, així que falten 61 tribunals qualificadors per nomenar”. Aquest fet és important perquè, sense la publicació dels tribunals qualificadors, les aspirants no poden conèixer els criteris específics de les proves.
D’altra banda, la presidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), Ester Giménez, recorda que “és imprescindible crear els llocs de treball específics per les especialitats, tenint en compte les competències que tenen els professionals en aquestes convocatòries, perquè a l’atenció primària hi vagin professionals que garenteixin les competències”.
CCOO i UGT: “Aquesta modificació ha derivat en frustració, indignació i ràbia de totes les persones aspirants”
CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya, les dues organitzacions sindicals que formen part de la Mesa Sectorial, no s’han adherit a la convocatòria del proper dimarts 7 de novembre, però han emès un comunicat expressant la seva “disconformitat i malestar per tot aquest enrenou, provocat per una mala gestió del centre corporatiu.”
Els dos sindicats denuncien que, tot i que “la finalitat d’aquesta ampliació era estabilitzar al nombre màxim de professionals de l’ICS”, aquesta modificació “ha derivat en frustració, indignació i ràbia de totes les persones aspirants que s’havien creat unes expectatives sobre aquest aspecte que no han estat satisfetes”. “Continuem exigint exàmens assequibles, que no descomptin les preguntes errònies en cap categoria, i que no s’hagi de tornar a repetir la prova de català”, conclouen CCOO i UGT.