Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El món associatiu s’ha donat cita aquest cap de setmana al campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra on es desenvolupa el Fòrum d’alternatives a l’atur, la pobresa i la desigualtat. A la sessió inaugural del Fòrum, que ha aplegat unes dues-centes persones aquest divendres, s’ha analitzat les dimensions d’aquests tres factors vinculats a la crisi i se n’ha buscat les seves causes i causants.
La treballadora social Núria Garrido i el sociòleg Pere Jodar han saludat els assistents i els han animat a participar en els debats del Fòrum, que aquest dissabte divideix el seu treball en 35 tallers organitzats i impulsats per una setantena d’entitats i col·lectius.
Mercè Ginesta, també treballadora social, ha obert la sessió dient que contra la pobresa i la desigualtat no serveixen les solucions individuals sinó que calen teràpies més globals, reflexió que ha compartit Mercè Darnell, responsable d’acció social de Càritas Barcelona, que ha denunciat el desencert de pretendre descarregar la solució de part d’aquests problemes sobre les esquenes de les famílies.
Diosdado Toledano, portaveu de la Coordinadora d’Assemblees de Treballadores i Treballadors en Atur, ha recordat que el 46% de les persones que tenen feina cobren mil euros o menys i Guiomar Todó, responsable de Save the Children a Catalunya ha destacat que la pobresa infantil és la que crea més desigualtat i que Espanya és un dels països més desiguals de la Unió Europea. Al seu torn, el director d’Oxfam Intermón a Catalunya, Francesc Mateu, ha aportat una altra dada contundent: L’1% més benestant del món tindrà l’any vinent tanta riquesa com la resta de la humanitat.
En aquesta primera taula també hi han intervingut la presidenta de la Fundació Surt, Fina Rubio, que ha posat l’accent en els perjudicis que la crisi ha causat en les dones i Albert Pallàs, membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i l’Aliança contra la Pobresa Energètica, que ha lamentat que mentre hi ha 320.000 famílies a Catalunya que pateixen aquesta pobresa, les empreses subministradores de serveis com el gas o la llum obtenen grans beneficis.
L’investigador en Salut Pública Joan Benach ha afirmat que la pobresa té més a veure amb el codi postal que amb el codi genètic mentre que Jordi Giró, president de la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya
, ha parlat de fets tant concrets i injustos com que es trobi amb gent gran que li diu que ha de triar entre comprar medicines o aliments, perquè no té diners per les dues coses.
El director de la revista Alternativas Económicas, Andreu Missé, ha fet un repàs a l’origen i evolució de la crisi econòmica per acabar denunciant els efectes perversos de l’austeritat imposada a la Unió Europea i defensant l’aposta del sector de les cooperatives. Missé ha obert la segona de les taules de la reunió del Fòrum. Després d’ell han parlat l’economista Ramon Franquesa, que ha dit que Europa s’ha construït sobre una base comercial i monetària que ha oblidat els drets de les persones, i el sociòleg Pere Jodar, que ha afirmat que la degradació moral està del costat dels rics i dels aduladors i que “la utopia liberal, capitalista, és un malson i ens hem de despertar”.
En aquesta taula també han intervingut l’activista Cristina Pina, que ha fet una crida a lluitar contra el tractat de comerç i inversions que negocien la Unió Europea i els Estats Units, que considera que perjudicarà els països i les persones més febles, i l’economista Vicenç Navarro. Navarro ha dit que la responsabilitat de l’atur, la pobresa i la desigualtat cal buscar-la en l’àmbit polític més que en l’econòmic i que l’origen de les bombolles financeres està en el capitalisme de casino. Ha demanat una major mobilització ciutadana, que el Govern català no intenti eludir les seves culpes acusant de tot al de Madrid i que s’assumeixi que la solució passa pel socialisme.
Després de les més de quatre hores d’intervencions de ponents i del públic, els assistents s’han convocat pels tallers de treball. “Si durant la crisi s’han abaixat els sous, però s’ha augmentat la jornada laboral, nosaltres hem d’augmentar la jornada activista”, se’ls ha demanat des de l’organització.