El Fòrum d’alternatives a l’atur, la pobresa i la desigualtat es clou amb la voluntat de coordinar iniciatives

De les jornades en surt la voluntat de totes les organitzacions participants de participar plegades a la recerca d'accions coordinades que facin del treball un element clau en la lluita contra la pobresa i la dignificació dels col·lectius que més pateixen la crisi

Siscu Baiges
 
 
 
Un moment dels debats que s'han celebrat a la Universitat Pompeu Fabra  Foto: Enric Català

Un moment dels debats que s’han celebrat a la Universitat Pompeu Fabra Foto: Enric Català

El Fòrum d’alternatives a l’atur, la pobresa i la desigualtat, que s’ha celebrat des de divendres a les instal·lacions del campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, s’ha tancat amb l’exposició dels treballs i conclusions dels prop de quaranta tallers realitzats al llarg del dissabte. La voluntat dels organitzadors i dels representants de la setantena d’entitats que han participat en la sessió de cloenda és donar continuïtat a la tasca realitzada aquests dies i coordinar les iniciatives que s’hi ha presentat i debatut.

A les taules rodones i als tallers de treball hi ha intervingut des d’organitzacions amb una gran tradició i història al darrere, com Creu Roja, Càritas o Oxfam Intermón, fins a entitats que tot just acaben d’incorporar-se al moviment activista, com la Fundació L’Alternativa i Campanya per la Setmana Laboral de 30 hores.

Pel que fa a entitats que, en aquests moments, són capdavanteres o estan molt presents en l’activisme quotidià es pot destacar la participació de la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica, el Parlament ciutadà, Front Cívic de Catalunya o les comissions promotores de la iniciativa legislativa popular per una Renda Garantida de Ciutadania i per un nou sistema educatiu a Catalunya. Del sector educatiu també s’ha escoltat la veu de la Federació de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya. D’altra banda, Dempeus o l’investigador Joan Benach han denunciat els perjudicis que les retallades han suposat per la salut de la ciutadania.

Portaveus dels sindicats UGT i Comissions Obreres també hi han intervingut, així com de la Coordinadora d’Assemblees de Treballadors i treballadores en atur de Catalunya. I del moviment veïnal, a través de la FAVB o la CONFAVC. La problemàtica específica de les dones ha estat exposada per la Fundació Surt i la dels infants, per Save the Children.

Les alternatives econòmiques han comptat amb les aportacions d’especialistes com Andreu Missé, Ramon Franquesa o Vicenç Navarro i col·lectius com l’Observatori del Deute en la Globalització, ATTAC Acordem, Desbanka, Iniciatives pel Decreixement i la Plataforma per a una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària.

L’associació de periodistes Sicom hi ha organitzat un taller sobre el ‘Dret a la informació’ i el Col·legi de Treball Social n’ha fet un altre on s’ha qüestionat les polítiques públiques que s’adopten per fer front a la nova pobresa. L’exigència d’unes pensions dignes (Marea Pensionista) i de l’atenció adequada a les necessitats de les persones discapacitades (ADAMIR) o als aturats de llarga durada (DIGNITAT) s’han plantejat, així mateix, al llarg de les sessions del Fòrum, que s’ha solidaritzat amb la lluita dels treballadors de Movistar, s’ha sumat a la campanya contra el TTIP (Tractat de Comerç i Inversions entre els Estats Units i la Unió Europea) i ha convocat a la manifestació que es fa aquest dilluns davant l’Oficina del Parlament i la Comissió europees a Barcelona, per protestar contra les morts d’immigrants a la Mediterrània.

Les taules rodones i l’assemblea ciutadana de moviments socials i entitats on s’han presentat les conclusions i propostes s’han transmès en directe i es poden veure al portal http://www.sicom.cat.

1 Comentari en El Fòrum d’alternatives a l’atur, la pobresa i la desigualtat es clou amb la voluntat de coordinar iniciatives

  1. ТимурNob // 10/11/2018 en 13:29 // Respon

    Steven Adler

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*