La vaga dels treballadors autònoms i els que treballen per empreses que subcontracten amb Movistar assoleix els màxims nivells de seguiment. Si des del 28 de març hi havia col·lectius que havien deixat de treballar per forçar una negociació amb l’antic monopoli de telecomunicacions, dimecres, 15 van convocar vaga els sindicats majoritaris, CCOO i UGT.
La repercussió de les aturades ha estat valorada en el 85% dels treballadors, segons les dues centrals sindicals majoritàries a Catalunya en sengles comunicats. En els dos casos es destaca l’alt seguiment de la convocatòria realitzada de forma conjunta. En alguns llocs, com a Tarragona, s’han produït concentracions davant la seu de Telefónica.
Al mateix temps, es manté la vaga indefinida que es va iniciar el mes passat i que per complir tots els requisits legals va convocar a escala estatal la Confederació General del Treball (CGT). Paco Selas, responsable de l’àmbit metal·lúrgic d’aquest sindicat, ha valorat el seguiment de l’aturada com a alt. En relació a la participació dels sindicats majoritaris ha reconegut que «suma». No obstant destaca la visió diferent que manté respecte a CCOO i UGT. Aquestes dues sindicals han convocat sis dies d’aturades en tandes de dos, fins al 30 d’abril.
Mentre se succeeixen mobilitzacions. Els treballadors autònoms i subcontractats pensen anar dijous al Parlament a fer arribar als representants populars les seves reivindicacions. El 16 d’abril hi ha altres accions al carrer, com una manifestació comarcal a Sabadell, convocada per les organitzacions que mantenen l’aturada indefinida.
Mentrestant els efectes sobre els usuaris són difícils de valorar. Consten endarreriments, «fins que acabi la vaga» per instal·lar telèfons fixos, també s’han donat casos de caigudes del servei, per exemple al Berguedà, grups d’usuaris als quals no els funciona la connexió ADSL sense que tinguin data de reparació.
Els treballadors voldrien un acord que equiparés les condicions laborals i salarials d’aquests empleats amb les que tenen els treballadors de Movistar. Actualment els empleats de les empreses subcontractades poden arribar a treballar 10 hores diàries cobrant salaris de 800 euros, però a més han de pagar-se l’assegurança d’autònoms i, en alguns casos fins i tot el transport fins als llocs on han de fer les reparacions o posar en marxa noves instal·lacions. De fet l’espurna de la revolta la va encendre el dit contracte bucle, que suposava una nova rebaixa, sobre rebaixes anteriors, fixada unilateralment per Movistar a les empreses que té subcontractades.
Tot i que els contactes es mantenen amb discreció, els sindicats majoritaris estarien intentant un contacte directe amb l’empresa per intentar desbloquejar a situació de vaga.