La vaga dels treballadors d’Iberia comença sense aglomeracions a l’Aeroport del Prat

Els operaris reclamen que es facin fixos el 50%‌ dels treballadors actuals, s’eviti la sobrecàrrega de treball i s’eliminin les hores extres forçoses

Redacció
 
 
 
Aeroport del Prat durant l'operació sortida foto: anibolukbas Istock

Aeroport del Prat durant l’operació sortida foto: anibolukbas Istock

Els treballadors de terra d’Iberia a l’Aeroport del Prat a Barcelona van a la vaga aquest cap de setmana per reclamar millores com més plantilla i estabilitat laboral per als operaris actuals. Durant les primeres hores de l’aturada no s’han produït aglomeracions a les terminals de l’aeroport, cosa que pot ser deguda a les supressions de vols que preventivament han decidit algunes companyies.

La plantilla ha convocat vaga, dissabte 24, diumenge 25, divendres 30 i el dissabte 31 d’agost, aturades que se sumen a les ja fetes el dissabte 27 i el diumenge 28 de juliol.

Les principals reclamacions dels vaguistes són que els treballadors temporals passin a ser fixos. En aquest sentit, des de la UGT, el sindicat majoritari, es remarca que el 50% de la plantilla són treballadors eventuals. En concret es xifra el nombre de treballadors temporals en uns 400.

El secretari general del sindicat UGT, Camil Ros, ha anunciat que donarà suport als treballadors a les instal·lacions de l’Aeroport, on farà unes declaracions a la premsa.


Tal com afirma el comitè de vaga, una més gran estabilitat laboral permetrà solucionar altres qüestions com la sobrecàrrega de treball i l’abús de les hores extraordinàries d’obligat compliment.

També ha defensat que facilitaria reorganitzar els torns i horaris per evitar treballar fins a vuit i nou dies seguits i facilitar la conciliació personal i familiar.

Ha alertat que la temporalitat, a la qual se suma manca de personal, i la pressió sobre la plantilla actual ha provocat un augment de les malalties i les baixes laborals.

Iberia té a Barcelona és d’uns 2.700 treballadors, que es fan càrrec de la facturació, l’embarcament, la càrrega i descàrrega, l’assistència i el manteniment als avions, i donen serveis a una trentena de companyies, entre elles, Vueling, British Airways i Turkish Airlines.

Serveis mínims discutitsPer la seva banda, el Ministeri de Foment ha decretat uns serveis mínims del 53% per als vols nacionals i estrangers amb alternatives de desplaçament de més de cinc hores en transport públic; el 32% per als vols nacionals dins de la Península amb alternatives de menys de cinc hores, i del 100% per als vols a les illes.

Els convocants de la vaga han estat molt crítics amb els serveis essencials comunicats des del Govern d’Espanya. Han xifrat els serveis mínims prop del 70%, i han criticat que són “exagerats”, de manera que preveu que pocs treballadors no estiguin sense serveis mínims i puguin secundar la vaga. Tot i això, han defensat s’han de complir per la plantilla.

Efectes previs

Vueling ha cancel·lat un total de 112 vols aquest cap de setmana a l’Aeroport de Barcelona, ​​una xifra similar a l’afectació que van tenir les aturades convocades al juliol per la plantilla de terra d’Iberia.

Les cancel·lacions es reparteixen en 46 vols el dissabte 24 d’agost i 66 el diumenge 25, i l’aerolínia s’ha comunicat amb els passatgers afectats, que xifren en 18.000 usuaris, i els ha ofert la reubicació en un altre vol adaptat a les seves necessitats o el repagament del vol.

Per la seva banda, Iberia ha cancel·lat sis vols per la vaga de la seva plantilla: 3 ponts aeris entre Barcelona i Madrid per al dissabte i tres més diumenge.

Sense tenir en compte la cancel·lació d’aquests vols, durant aquest cap de setmana es preveia el moviment d’uns 1.000 vols el dissabte i uns 1.075 diumenge vinent, han informat fonts d’Aena.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*