Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

UGT de Catalunya centra la seva valoració de les xifres de l’atur facilitades pel ministeri d’Ocupació i Afers Social en el fet que «l’arribada del bon temps novament ve acompanyada de la reducció de l’atur i de l’increment de la contractació, que ja es va produir al mes anterior coincidint amb la Setmana Santa, i per això baixa aquest mes, i de l’afiliació a la seguretat social. I novament ens trobem davant l’estacionalitat del mercat de treball, que dóna resposta a les demandes del sector serveis i l’inici de la temporada turística». El sindicat apunta que tot i la millora puntual de les estadístiques «encara som lluny de les xifres d’ocupació d’abans de la crisi. L’any 2007 hi havia a Catalunya 248.659 persones sense feina, 150.287 menys de les gairebé 400.000 que hi ha en l’actualitat.
El sindicat assegura que una eina molt eficaç per combatre l’atur seria «evitar el frau de les hores extres sense remunerar». A Catalunya es fan entre 2,6 i 3,3 milions d’hores extres anuals que no són abonades als treballadors. UGT creu que amb aquest volum acumulat «es podrien generar entre 21.000 i 26.000 llocs de treball. També denuncia que gairebé el 50% del total de les persones que reben una prestació «és de caràcter assistencial». Alerta que el Govern espanyol està plantejant una reforma de les prestacions assistencials —per unificar els programes PREPARA, PAE i Renda Activa d’Inserció– «que continua sense donar resposta a les necessitats de les persones beneficiàries de les prestacions, en tant que representen un enduriment dels requisits d’accés, en redueixen la durada i no millora les quanties de les prestacions».
Sobre la contractació, UGT de Catalunya constata que «segueixen creixent molt més els contractes temporals que els indefinits, quen’hi ha un 2,87% més que el 2007». En aquest període, la cobertura de prestacions també ha caigut. Si el març de 2007, el 81,4% de les persones en atur cobraren prestació, ara només ho fan un 55,8%, és a dir un 25,6% menys.
Per totes aquestes raons, el sindicat reclama «mesures urgents per a la creació d’ocupació estable i de qualitat i una aposta per la política industrial» i la derogació de la Reforma Laboral. També planteja un augment salarial del 3% i un salari mínim interprofessional de 1.000 euros mensual.