Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La plantilla de l’empresa tèxtil Oysho Logística, ubicada a Tordera (el Maresme), fa vaga durant la jornada de dilluns. La seva reivindicació principal és aconseguir una equiparació en matèria de drets laborals amb la resta plantilles de centres de logística del grup multinacional Inditex. “Lluitem perquè tots som treballadors d’Inditex i ens mereixem el mateix. Mateixa empresa, mateixes condicions”, defensen.
El conflicte té moltes similituds amb el d’Stradivarius, també del grup Inditex, que va tenir lloc a finals de l’any 2019. En aquell cas, però, la vaga va quedar suspesa després que l’empresa assolís un acord amb la representació laboral. Ara, segons fonts sindicals, Inditex rebutja l’equiparació de drets laborals amb la pandèmia com a causa.
CCOO vol un acord de marc comú que reguli les condicions laborals de les diferents plantilles que conformen les empreses d’Inditex
“Exigim deixar de ser l’ovella negra. Ens neguem a què el conveni d’Oysho reculli les pitjors condicions de les plataformes del grup Inditex”, diu el comunicat del comitè d’empresa. També rebutgen la conversió de la part variable del sou en plusos fixats per objectius de manera unilateral per part de l’empresa.
El sindicat CCOO ha titllat la jornada de vaga d'”històrica” i d'”èxit total”, ja que asseguren que la convocatòria ha estat secundada pel 85% de la plantilla, tant la del torn de matí com la de torn nocturn.
Sense acord
Un dels factors que han portat a la vaga ha estat “la manca de voluntat negociadora que ha demostrat la direcció de l’empresa en tot aquest procés”, segons fonts de CCOO. “Inditex no ha manifestat gens d’interès per acostar posicions ni donar una resposta positiva a les propostes de la representació de la plantilla”, afegeixen.
Ainhoa Salvador és responsable d’Acció Sindical d’Interempreses de CCOO del Grup Inditex i va declarar a aquest diari divendres, després de l’últim intent de mediació previ a la vaga, que “l’empresa s’ha tancat en banda, ni ha estudiat la proposta que hem presentat”. De fet, les negociacions del conveni col·lectiu s’allarguen des de fa més d’un any i de moment l’acord no sembla a prop. Segons Comissions, “suposen una pèrdua econòmica”.
El mateix sindicat exposa la seva voluntat d’assolir un acord de marc comú que reguli les condicions laborals de les diferents plantilles que conformen les empreses d’Inditex de Catalunya i de tot l’Estat espanyol. “Des de l’any 2000 s’han signat acords amb continguts i vigències molt diferents. CCOO està convençut que cal corregir aquesta situació”, diu al comunicat.
Inditex és una companyia de distribució de moda multinacional amb més de 7.000 botigues a gairebé un centenar d’Estats. El componen marques com Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti o Berhska. L’últim any va declarar un benefici net de 3.639 milions d’euros, un 5,6% més que els aconseguits el 2018.