La formació professional dual és una nova modalitat d’oferta dins de la formació professional. La novetat rau en l’alternança entre centre educatiu i empresa.
L’interès per aquest tipus de formació professional dual… existeix… En el curs passat s’havien matriculat 18.000 estudiants en FP dual, mentre que en 2013 van ser 9.550.
La OIT ha demostrat que aquest tipus de formació professional dual ha ajudat a rebaixar els nivells de desocupació en països com, Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa i s’ha dotat als joves d’habilitats i els coneixements necessaris per incorporar-se al mercat laboral. No hem de deixar de costat que aquesta formació dual es realitza en bona part en l’empresa; és el valor afegit pel qual es treballa en aquesta nova modalitat de formació professional.
Als alumnes els atreu la possibilitat de tenir uns ingressos al mateix temps que estudien, als impulsors de la formació professional dual a Espanya els interessa que la desocupació juvenil, que supera el 50% de la població activa menor de 25 anys, es redueixi al més aviat possible, i a les empreses que la recolzen, els mou el fet de poder explicar en les seves plantilles amb empleats preparats d’acord a les seves necessitats, amb pràctica sobre “el terreny”, i que els surtin barats.
Però els reptes són molts, per a aquesta incipient, encara, formació professional. Un d’ells i potser el més important sigui implicar a les pimes en la seva participació i desenvolupament per garantir uns bons resultats.
Fomentar l’aprenentatge, combinar teòrica i pràctica o potser millor…pràctica i teòrica. Té més pes quant a horari la primera sobre la segona. Treballar en equip, aprendre per si mateix, fomenta la igualtat d’oportunitats i sobretot ajustar a les necessitats i interessos personals.
Algú va dir: “si cal treballar… treballar del que a un li agrada és el màxim”, Per tant si els meus interessos estan representats en aquesta formació i treball del qual m’agrada el rendiment sempre serà major. L’empresa ho sap i el treballador és conscient.
Si tenim a joves formats, no solament des de la teoria sinó des de la pràctica, serà aquesta dicotomia empreses-joves, amb el treball com a nexe, la que ens porti a sortir d’aquests alts índexs de desocupació en els quals portem anys immersos. I aquesta sortida ens la pot facilitar la FP dual.
USOC (Unió Sindical Obrera de Catalunya), un sindicat independent, ha deixat les ideologies i els interessos partidistes de costat i ha apostat per ella, per la FP dual; fomentant i creant acords en l’àmbit institucional i empresarial per donar sortida a aquests joves que integren la nostra societat i que no han tingut una oportunitat d’accedir a un lloc de treball, bé perquè la seva formació estava sota mínims ben perquè no tenien experiència per portar-ho a bon terme.
El treball precari ha d’acabar i des de la USOC es continua treballant sense desmai, perquè la igualtat d’oportunitats sigui un fet i que la formació i l’experiència siguin la base per escometre un futur laboral, social i personal amb aspectes de realitat certa i deixem la *incertesa per a temps pretèrits.