La FCTC fa arribar a les candidatures al Parlament un decàleg de mesures de suport al cooperativisme

La federació emmarca les seves peticions en un document titulat 'un país de cooperatives' que mostra la importància d'aquest sector social i empresarial a Catalunya

Redacció
 
 
 
Seu de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya

Seu de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya

La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) ha elaborat amb motiu de les eleccions al Parlament, un decàleg amb les mesures que, en la seva opinió serien necessàries per al foment del cooperativisme al país.

El document s’ha enviat a les forces polítiques que es presenten als comicis. El text, exposa la capacitat de les cooperatives per generar activitat econòmica i ocupació des dels valors i la primacia de les persones. També demana al nou govern “polítiques que afavoreixin el creixement empresarial i la generació d’ocupació a partir d’un model transformador”.

1 Promoure les cooperatives com una via per afavorir la transformació social

Les cooperatives són empreses ben posicionades per impulsar un canvi productiu des dels valors, la capacitat per generar riquesa col·lectiva, ocupació estable i cohesió social. Impulsem un model transformador a partir de la participació de les persones que en formen part, el compromís amb el creixement sostenible, l’arrelament al territori i la no discriminació.

2 El cooperativisme, una forma de fer i de decidir

Reconèixer el cooperativisme com un agent social i econòmic amb presència en el diàleg institucional i en els espais de decisió econòmica i laboral on s’impulsen polítiques de formació, ocupació, desenvolupament social i local i foment de les pimes.

3 Un país de municipis i barris cooperatius

Augmentar i/o dotar de pressupost els programes municipals destinats a la creació d’empreses cooperatives i la sensibilització de persones prescriptores, gestories i assessories, col·legis professionals o personal de l’Administració en creació d’empresa a partir del programa Municipi Cooperatiu o Barri Cooperatiu.

4 Les cooperatives, al costat de les persones joves

Impulsar suport específic per a la incorporació de persones joves, sobretot menors de 25 anys, a les empreses cooperatives. Afavorir la relació entre la Universitat i els Cicles Formatius amb les empreses cooperatives per transferir coneixements als agents relacionats amb aquests dos àmbits a partir de programes de pràctiques, borsa de treball, entre d’altres.

5 Formació en cooperativisme

Fomentar l’aprenentatge del cooperativisme als cicles d’ensenyament primari, secundari, universitari i en la formació .

6 Polítiques de foment

Establir polítiques eficaces de foment de la creació i consolidació de cooperatives, a la contractació de persones treballadores, a la incorporació de persones sòcies i a l’enfortiment de la gestió.

Promoure ajuts per a la transformació d’empreses i associacions en cooperatives de treball. Eliminar els obstacles que enfronten els processos de reconversió empresarial i relleu generacional. Específicament, crear un fons de garantia per donar suport a les empreses en concurs de creditors amb voluntat de continuïtat sota el model cooperatiu.

7 Clàusules que fomentin la transformació social

Als concursos públics, promoure l’aplicació eficient de clàusules basades en el compromís efectiu per a la generació d’ocupació, desenvolupament local, valors i impacte social com ho fan les cooperatives.

8 Accés al finançament per a cooperatives

Promoure la creació d’instruments que millorin l’accés al finançament i la capitalització de les cooperatives per a la realització de projectes d’impacte i transformació social.

9 Més innovació social

Impulsar mesures que promoguin la innovació social de les empreses cooperatives per tal d’incrementar en la seva pròpia activitat la contribució a un país més social, solidari i sostenible.

10 Intercanvis i internacionalització

Afavorir mesures que impulsin la internacionalització de les cooperatives i eliminar els obstacles amb què es troben per sortir a l’exterior i comercialitzar els seus productes i serveis.

Fomentar la seva participació en processos de contractació pública internacional, així com l’accés a mecanismes de finançament de la Unió Europea.

Els punts esmentats estan precedits d’un document que té com a objectiu fer palesa la importància econòmica i social del cooperativisme a Catalunya.

Amb el títol: un país de cooperatives, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) recorda que les empreses cooperatives estan ben posicionades per impulsar un canvi productiu. Amb 44.000 persones ocupades a mitjans de 2015, un 4,2% més que el mateix període de l’any anterior, es confirma l’increment constant de llocs de treball a les empreses cooperatives. Però, a més, el 80% de l’ocupació generada a les cooperatives és de caràcter indefinit; gairebé el 50% de llocs de treball a les cooperatives els ocupen dones; fins a un 45% són menors de 40 anys; més del 5% són menors de 25 anys.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*