Segons el Parlament Europeu , cada any es produeixen a la Unió Europea (UE) uns 2.200 milions de tones de residus municipals. La UE està actualitzant la seva legislació sobre gestió de residus per fomentar l’ economia circular . Però fins a quin punt és urgent adoptar la circularitat ?
En primer lloc, vegem què vol dir l’ economia circular . Es tracta d’un model de producció i consum que implica compartir, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar els materials i els productes existents, de manera que el cicle de vida dels productes sigui més llarg.
A la pràctica, l’ economia circular implica reduir els residus. D’aquesta manera, quan un producte arriba al final del cicle de vida, els materials es mantenen dins de l’economia sempre que sigui possible. D’aquesta manera, es poden utilitzar una vegada i una altra, generant més valor.
L’ economia circular contrasta amb el model tradicional -el model d’ economia lineal- basat en el principi «produir» «utilitzar» «llençar». Això requereix innombrables quantitats de materials barats i fàcilment accessibles.
L’ economia circular promou un model econòmic reestructurat mitjançant la coordinació dels sistemes de producció i consum en circuits tancats, caracteritzat per ser un procés dinàmic que requereix compatibilitat tècnica i econòmica.
Per què és urgent adoptar una economia circular?
Les tendències actuals de creixement demogràfic i pressió sobre els recursos naturals han posat en relleu la necessitat que la societat avanci cap a un paradigma cada cop més responsable des del punt de vista mediambiental i més just des del punt de vista social.
Una economia que garanteixi el desenvolupament econòmic, la millora de les condicions de vida i l’ocupació, així com la regeneració del capital natural són algunes de les raons que justifiquen la necessitat urgent d’adoptar un model més circular.
Segons el Parlament Europeu , l’ economia circular és un model centrat a mantenir el valor dels productes i materials durant el major temps possible al cicle econòmic.
Aquest model proporciona beneficis a curt termini i oportunitats estratègiques a llarg termini, com ara:
- Volatilitat del preu de les matèries primeres i limitació dels riscos de subministrament;
- Millora de la competitivitat de leconomia;
- Contribució a la conservació del capital natural, la reducció d’emissions i els residus i la lluita contra el canvi climàtic .
Quines mesures està aplicant la Unió Europea per avançar cap a una economia veritablement circular?
Els recursos finits i els problemes climàtics exigeixen passar d’una societat de «produir» «utilitzar» «llençar» una economia neutra en carboni, lliure de tòxics i totalment circular per al 2050.
Per complir aquests objectius, i d’acord amb l’objectiu de neutralitat climàtica de la Unió Europea per al 2050 en el marc del Pacte Verd Europeu, el març del 2020 la Comissió Europea (CE) va proposar el primer paquet de mesures per accelerar la transició a una economia circular , tal com estableix el Pla d’Acció per a l’ Economia Circular (PAEC).
El CEAP assumeix compromisos en línia amb l’ Acord de París , l’Estratègia de Política Industrial de la UE i l’ Agenda 2030 de les Nacions Unides per als Objectius de Desenvolupament Sostenible .
Així doncs, aquest pla defineix accions a tres nivells:
● Accions transversals, que consoliden accions de diverses àrees de govern per a aquesta transició i inclouen accions com el desenvolupament d’associacions per a la innovació i el foment del finançament de solucions que accelerin la transició cap a l’ economia circular :
● Agendes sectorials, especialment per als sectors més intensius en recursos i orientats a l’exportació. A aquest nivell, les línies llançades pel PAEC són directrius que poden ser apropiades pels sectors i complementades amb altres iniciatives.
● Agendes regionals, que s’adaptaran a les especificitats socioeconòmiques de cada regió, i que inclouen la identificació de xarxes de simbiosi industrial i la posada en comú de bones pràctiques per a l’ economia circular en un context urbà .
Així, les propostes de la Comissió Europea inclouen la promoció de productes ambientalment responsables i socialment justos, la capacitació dels consumidors per a la transició ecològica, la revisió del reglament sobre productes de construcció i una estratègia sobre tèxtils ambientalment responsables i socialment justos.
El novembre del 2022, la Comissió Europea també va proposar noves normes sobre envasos per a tota la UE. Entre aquestes figuren propostes per millorar el disseny dels envasos, com l’etiquetatge objectiu. I demanen una transició a plàstics de base biològica, biodegradables i compostables.
En una resolució aprovada el 9 de febrer del 2021, el Parlament Europeu també va demanar normes de reciclatge més estrictes i objectius obligatoris per al 2030 quant a l’ús i consum de materials.
L’octubre del 2022, el Parlament va aprovar una revisió de les normes sobre contaminants orgànics persistents (COP) per reduir la quantitat de substàncies químiques nocives en els residus i els processos de producció. Les noves normes introduiran límits més estrictes, prohibiran determinades substàncies químiques i mantindran els contaminants separats del reciclatge .
En un moment en què el creixement econòmic augmenta a tot el món, l‟aplicació de l’ economia circular és fonamental tant per a la preservació del medi ambient i la conservació dels recursos com per al manteniment financer.
Article original de XQ The News.