Situacions d’emergència com la que es viu amb l’epidèmia del coronavirus mostren si les lleis s’ajusten a la realitat. Treballadores de les cures i de la llar s’han ofert a la Generalitat per treballar en residències de la tercera edat i en serveis sanitaris, ja que tenen formació i experiència per assumir tasques en aquests àmbits, però les que no tenen la documentació en regla no han estat acceptades. No ho han estat, tot i que en alguns casos la seva oferta era voluntària i altruïsta. L’únic argument per no admetre l’oferiment ha estat la manca de permisos, que es deriva de la llei d’estrangeria, segons Carmen Juares, del col·lectiu Mujeres Migrantes Diversas.
La situació de les treballadores de la llar i les cures ha empitjorat amb l’epidèmia del coronavirus. Moltes simplement han estat acomiadades, però com que no tenen dret a l’atur ni a les indemnitzacions han quedat a la intempèrie econòmica i vital. Altres han hagut de fer-se ‘internes’ i assumir feines amb molt risc, com “tenir cura de persones que han agafat el covid-19, sense les perceptives mesures de seguretat, com bates impermeables o mascaretes”, diu Juares. Com a resultat d’això hi ha dones que s’han encomanat del virus, no poden treballar i tenen dificultats per passar la quarantena en habitatges compartits amb moltes persones.
Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, en una trobada amb diverses organitzacions de dones emigrants els va comentar la possibilitat que davant l’augment de necessitats de personal, especialment a residències i centres sanitaris, potser en aquests lloc trobarien feina algunes dones que l’havien perdut a causa de l’epidèmia.
“Moltes de les dones de les associacions tenim formació en cures i experiència en neteges i gestió de la llar” explica Juares. A més, en el poc temps que tenen lliure, les dones emigrants fan cursos de formació reglada, com un de Barcelona Activa sobre dependència i cures a la tercera edat.
La sorpresa d’aquestes treballadores ha estat que, de manera informal, la Generalitat els ha dit que no les podien admetre per reforçar les delmades plantilles de les residències de la tercera edat o dels centres sanitaris durant l’epidèmia perquè no tenien papers. Les que els tenen en regla sí que han estat admeses a les llistes.
Ajudar acceptant riscos
Però el que més ha sorprès les associacions de treballadores de la llar és que “companyes i companys, amb estudis o titulació en especialitats mèdiques s’ha ofert per ajudar a residències o centres sanitaris en el que faci falta per lluitar contra el coronavirus. Ho han fet, tot i ser conscients que poden emmalaltir, però volen col·laborar”, diu la portaveu de Mujeres Migrantes Diversas. Igual que l’anterior ocasió la barrera ha estat tenir o no tenir papers. Els que els tenen poden demanar feina, els que no, tinguin la formació que tinguin no són acceptats.
A darrera hora s’ha obert una escletxa d’esperança: el ministre espanyol de la Seguretat Social, José Luís Escrivà, en roda de premsa, ha indicat que el govern es planteja concedir permisos de treball a emigrants amb formació sanitària. Però, només són declaracions i un xic confuses. Sembla que es limitarien a persones que visquin a Espanya en situació regular però sense permís de treball, que ara podrien treballar com a metges i metgesses o infermers o, en general personal sanitari. En aquest sentit es voldria fer un procediment exprés, però el ministre no ha donat més detalls. Una primera interpretació de les paraules del ministre limitaria l’oferta a persones que visquin a Espanya en situació regular però que no tinguin permís de treball i es pensa que es voldria limitar a les escales professionals més altes.