La Inspecció de Treball ha iniciat investigacions a diverses universitats públiques catalanes per esbrinar si aquestes institucions fa servir becaris per substituir llocs de treball.
Fa uns mesos la Universitat de Barcelona va haver d’indemnitzar una estudiant de Psicologia després que un tribunal entengués que la feina que feia la jove era la pròpia d’un lloc de treball. Ara, a més, dos estudiants portaran a judici la universitat als tribunals per provar que el seu conveni de pràctiques era, en realitat, un contracte laboral, segons va avançar Diari del Treball.
En els dos casos, els estudiants consideren que si el que fan és substituir treballadors de la Universitat, haurien de tenir unes condicions laborals similars a aquests i no és així. En aquest sentit esmenten que tot i treballar tot l’any no cobren vacances. «Simplement ens diuen que tornem un cop passat un mes», ni efectivament tenen dret a l’atur quan acaben el seu treball, que de vegades dura diversos anys, ni, fins ara, eren donats d’alta a la Seguretat Social, per la qual cosa no cotitzen.
Ara, 188 estudiants de la Universitat Pompeu Fabra, que fan pràctiques a aquella universitat, han rebut qüestionaris en els quals els demanen si les pràctiques tenen a veure amb els seus estudis. Si els estudiants responguessin que la feina que fan no té relació amb el que han estudiat, o que la formació té un pes petit en comparació amb la càrrega de treball, podria ser un indici que, en realitat, tenen un contracte laboral encobert.
Formació transversal
Pablo Pareja, admet que pot ser que hi hagi alguna irregularitat que s’hagi de corregir, si així ho determina Inspecció de Treball. Però defensa el model de pràctiques de la UPF i argumenta que, amb els plans formatius de la universitat, es busca que els estudiants tinguin una “formació transversal”, segons ha declarat a 324.cat.
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ja va ser inspeccionada fa uns mesos. Un total de 326 becaris i becàries van respondre el qüestionari En el seu cas, el formulari o les entrevistes les van haver de passar 362 becaris d’aprenentatge. La universitat explica que la conclusió de la inspecció va ser que en tots els casos es complia la legalitat. La Universitat Autònoma de Barcelona ha manifestat que ja fa anys que ha reduït els becaris a la mínima expressió i només en té una cinquantena.