Inspecció de Treball dóna d’alta a la Seguretat Social repartidors de Glovo perquè els considera falsos autònoms

La decisió de l'organisme inspector considera que els treballadors han de ser fixos en els seus llocs de treball des que van iniciar la relació amb l'empresa i aquesta ha de pagar la diferència de cotització en l'assegurança

Redacció
 
 
 

Repartidors de diverses plataformes esperen que els avisin per treballar foto iStock

La Inspecció de Treball ha constatat que els més de mil repartidors de l’empresa Glovo a Barcelona són falsos autònoms i, en conseqüència ha començat a donar aquests treballadors d’alta en el règim general de la Seguretat Social, segons ha avançat TV3.

El pas adoptat per Inspecció es considera com a previ a l’acta de liquidació que segurament es farà pública les pròximes setmanes. Segons fonts del Ministeri de Treball, els repartidors estan sent donats d’alta a la Seguretat Social com a assalariats, ja que fins ara treballaven com a autònoms.

Empreses com Glovo o Deliveroo han posat en marxa models de negoci que sota la imatge d’economia col·laborativa són considerats com a propiciadors de la més descarnada precarietat.

Les altes a la Seguretat Social es fan de manera retroactiva. Això suposa que l’alta serà efectiva a partir del moment en què els afectats van començar a treballar per al grup de repartiment. Això afectaria els més de mil treballadors que, en moltes ocasions, fa més d’un any que “col·laboren” amb l’empresa.
La societat que hi ha darrere de l’aplicatiu que els consumidors es poden baixar al telèfon mòbil per demanar els serveis dels moderns transportistes va rebre un altre cop dimecres passat quan un Tribunal de Madrid reconeixia, a instàncies d’una denúncia feta des de la UGT, com a fals autònom un dels repartidors de Glovo després de dues sentències que sí que avalaven el seu model; ara, Inspecció ha canviat radicalment la situació de l’empresa que reparteix tota mena de productes en bicicleta o altres vehicles amb motxilles grogues.
Curiosament els treballadors que han estat donats d’alta d’ofici, se n’han assabentat després de rebre un missatge de mòbil de la Seguretat Social segons el qual se’ls ha tramitat l’alta amb Glovoapp23.SL des del moment en què van començar a treballar amb l’empresa.
L’empresa ha reaccionat afirmant que no està d’acord amb la iniciativa d’Inspecció de Treball i la recorrerà. En aquest sentit la patronal ha indicat que els repartidors poden, si ho volen, recórrer personalment les seves altes a la Seguretat Social. Una vegada s’aixequi l’acta de liquidació, l’empresa podrà recórrer. Aleshores, la decisió de si són treballadors autònoms o assalariats serà d’un jutge de la secció social.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*