Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La UGT FICA de Catalunya i USOC han arribat a un acord amb Mahle Behr Spain després d’intenses negociacions entre la direcció i el comitè, el que ha portat a desconvocar la vaga dels dies 3 i 4 d’octubre
Amb l’acord l’empresa s’ha compromès a abonar els endarreriments en dos terminis: el primer al mes de novembre d’aquest any, i el segon, al gener de 2025. A més, el preu de l’hora nocturna s’actualitzarà al 100% a partir de gener de 2025. Un altre aspecte rellevant de l’acord és la cessió de la penalització per la rebaixa de la garantia de plantilla, així com la retirada de les denúncies vinculades a aquests punts. També s’ha acordat que es mantindran les jubilacions parcials per a aquells treballadors que compleixin els requisits durant el 2024.
Desconvocada la vaga pels dies 3 i 4 d’octubre
Els treballadors de la fàbrica Mahle Behr Spain havien convocat una vaga els dies 3 i 4 d’octubre com a resposta a la negativa de l’empresa a complir el conveni col·lectiu i compensar la pèrdua de poder adquisitiu de la plantilla. Les mobilitzacions s’havien anunciat després d’una reunió de mediació mantinguda dilluns passat, que va finalitzar sense cap acord.
Segons fonts sindicals, Mahle Behr Spain, empresa dedicada a la fabricació de peces de motors, es mantenia ferma en la seva postura de no voler aplicar les condicions estipulades en el conveni col·lectiu vigent, especialment pel que fa a la compensació per la pèrdua de poder adquisitiu i l’aplicació correcta de les taules salarials en concepte de nocturnitat. La UGT i la USOC denunciaven que l’empresa no només es negava a rectificar, sinó que imposa “unes condicions impossibles”, com l’acceptació d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que no havia justificat amb cap raó objectiva.
Entre les exigències de la direcció, destacaven tres punts que generaven un gran malestar entre els treballadors. L’empresa demanava que el comitè d’empresa acceptés un ERTO sense demostrar cap necessitat d’aplicació. També exigia que es renunciés a cobrar les quantitats pendents derivades de la incorrecta aplicació de les taules salarials relacionades amb el treball nocturn. A més, volia eliminar la penalització econòmica en cas que la plantilla es reduís per sota dels 750 treballadors.
En un inici, els representants dels treballadors havien acceptat deixar de banda la penalització per la reducció de la plantilla, però l’exigència d’un ERTO com a contrapartida era el que feia esclatar el conflicte. Segons fonts properes a la negociació, l’empresa posava sobre la taula la necessitat de promoure entre 25 i 27 baixes incentivades, una proposta que tampoc era ben rebuda pel comitè d’empresa. Finalement, els sindicats han optat per desconvocar la vaga després de l’acord amb la direcció.