Els doctorands i investigadors universitaris irrompen en l’inici del curs que presideix Torra

Els docents han fet una tancada simbòlica d'una hora que ha fet que l'acte inaugural del curs s'hagi ajornat l'inici durant més d'una hora

Redacció
 
 
 
Un moment de la concentració reivindicativa dels @doctorands en lluita foto @Docslluita

Un moment de la concentració reivindicativa dels @doctorands en lluita foto @Docslluita

Inici accidentat del curs universitari. Investigadors i estudiants de doctorat de les diverses universitats, amb el suport de sindicats com CGT, CCOO i altres organitzacions com el Front d’Estudiants, han mostrat el seu malestar davant del President de la Generalitat, Quim Torra en l’acte que s’ha celebrat al campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

L’acció ha consistit amb una tancada just abans que comencés l’acte. Es tracta d’una  protesta per la no aplicació per part de la Generalitat de les millores laborals que contempla l’Estatut de Personal Investigador (EPIF), aprovat fa sis mesos pel ministeri de Ciència i Innovació. Als afores de l’auditori s’ha produït també una concentració de treballadors i estudiants solidaris. Finalment i amb una hora de retard ha començat la celebració.

Abans de l’inici els responsables de la UPF i també de la resta d’universitats catalanes han dialogat amb els estudiants que protestaven. A la fi s’ha desbloquejat la situació i s’ha pogut continuar amb l’acte.

Els congregats han lliurat un manifest en el qual es reclama que la Generalitat apliqui les millores contemplades pel reial decret del ministeri, que recull un augment del salari mínim, la pròrroga fins a 4 anys dels contractes i regular la càrrega docent.

L’EPIF fixa les taules salarials aplicables al col·lectiu, cosa que farà que pels professors associats de primer any el sou passi de 14.500 euros a l’any fins a 16.127, en els de segon any de 15.000 a 17.000, inclou un punt que implica que els contractes tinguin una pròrroga el quart any si la tesi doctoral no ha estat acabada.

Tot i que les millores salarials són fruit d’una norma ja aprovada, només la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l’aplica i encara parcialment. La resta d’universitats, segons els doctorands, han decidit no aplicar l’estatut. Precisament per aconseguir fer realitat la norma, els membres del Personal Docent i Investigador (PDI) de la majoria de les universitats de Catalunya van fer vaga a començaments de juny passat.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*