Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els convenis sectorials acordats el 2023 han tingut un augment del 4,37% amb 687.000 persones treballadores beneficiades, segons ha avançat CCOO de Catalunya. Per primera vegada, l’increment mitjà de les dones (4,43%) és superior al dels homes (4,32%).
L’increment mitjà dels convenis col·lectius a Catalunya ha estat del 3,36% i afecta a quasi un milió vuit-centes mil persones. En aquest cas, inclou els catalans i els estatals d’afectació a Catalunya registrats el 2023 i anys anteriors, segons dades de l’Observatori de Treball i Model Productiu. Es tracta de la millor dada d’augment salarial des del 2008 i trenca amb la tendència de pèrdua de poder adquisitiu dels dos anys anteriors marcats per la inflació més alta en dècades. El 2023 l’increment de preus va ser del 3,1% per sota de l’augment dels salaris. Els convenis sectorials han tingut un augment del 3,38% per sobre dels d’empresa amb quasi un 3%.
Després de dos anys d’elevada inflació la demanda de la clàusula de revisió salarial ha estat una reivindicació dels sindicats en la negociació col·lectiva i convenis com el de Nestlé es mantenen bloquejats per falta d’acord. Tot i així, durant el 2023 els convenis acordats amb clàusula de revisió salarial arriben als 38 dels 72 convenis sectorials i afecten quasi a mig milió de treballadors catalans, més d’un 65% del total.
AENC: acord entre els sindicats i patronal
El 2021 i 2022 van ser anys sense acords entre sindicats i patronal i amb una campanya de mobilitzacions sindicals amb el lema “Salari o conflicte”. CCOO i UGT acusaven la CEOE de bloquejar la negociació col·lectiva i impedir augments salarials per a la classe treballadora ofegada per una elevada inflació. El maig de 2023 es va signar un acord que establia increments salarials del 4% per al 2023, del 3% per al 2024 i del 3% per al 2025. També es va pactar recuperar les clàusules de revisió salarial anuals, un dels principals motius de desacord els dos anys anteriors. Els sindicats treuen pit de l’acord amb la patronal. De fet, la mitjana dels convenis acordats després de l’acord AENC han tingut un augment de mig punt més que els d’abans. Tot i així, els sindicats lamenten el bloqueig de la patronal a convenis com el de la construcció de Barcelona, agropecuari de Catalunya, amb denúncies sindicals a la patronal per negar-se a assumir l’SMI o el d’atenció domiciliària de Catalunya, sector molt feminitzat.
Increment salarial del 3,5% dels treballadors públics
Els treballadors públics no tenen les relacions laborals regulades per conveni sinó per acords de meses generals i sectorials. En l’acord marc per una administració del segle XXI que va signar el Govern estatal i CCOO i UGT, es va establir un increment salarial del 3% amb una variable del 0,5% vinculada al creixement del PIB espanyol del 2,1%. Aquesta setmana es coneixia que amb el bon funcionament de l’economia espanyola el PIB ha arribat al 2,4%, el que permetrà que el quasi mig milió de funcionaris catalans cobrin un 3,5% més el 2023.
Per al 2024 els sindicats busquen augments salarials que permetin recuperar el poder adquisitiu perdut el 2021 i 2022 amb una voluntat de continuar amb l’augment de l’SMI. Les clàusules de revisió salarial també són prioritàries en la negociació dels convenis per poder blindar als treballadors davant noves inflacions. Tal com també pretén el Ministeri de Treball, els sindicats aposten per reduir la jornada laboral des de la negociació col·lectiva, tot i que aquest any el Govern la vol reduir per llei a les 38,5 hores.