El TSJC obliga el FOGASA a mantenir els topalls màxims, també en el cas de treballadors a temps parcial

La sentència dóna la raó al gabinet jurídic de la UGT de Catalunya que sempre s'ha mostrat crítica amb la posició de l'entitat oficial

Tomeu Ferrer
 
 
 
Protesta sindical contra els endarreriments dels expedients del Fogasa a València : Foto Eldiario.es

Protesta sindical contra els endarreriments dels expedients del Fogasa a València : Foto Eldiario.es

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tornat a donar la raó al gabinet jurídic de la UGT de Catalunya i reconeix a través d’una sentència que el Fons de Garantia Salarial (FOGASA) no pot recalcular pel seu compte els topalls màxims a efectes de salari i d’indemnització, i reduir-los en el cas dels treballadors i les treballadores amb contracte a temps parcial.

La sentència del TSJC reconeix a aquells treballadors i treballadores a temps parcial el dret a rebre sense cap reducció el topall màxim quan el seu contracte s’extingeix per causes objectives -acomiadaments individuals o col·lectius, inclús en fase concursal- i han d’acudir al FOGASA per reclamar la responsabilitat subsidiària pel que fa a salaris i indemnització.

El FOGASA va decidir mutu propi reduir els topalls màxims del deute salarial o la indemnització que rep un treballador o una treballadora a temps parcial. Així doncs, FOGASA recalcula proporcionalment, segons el tipus de jornada laboral del treballador, quina indemnització o deute salarial rebrà.

El sindicat UGT recorda que FOGASA ja té uns topalls: com a màxim es pagarà per jornada sencera treballada (a qualsevol treballador) un màxim diari equivalent al duplo del salari mínim. Ara bé, quan es tracta d’un treballador amb una feina a jornada parcial, el FOGASA redueix aquest màxim proporcionalment, amb la conseqüència que la indemnització o deute salarial final es redueix proporcionalment  perquè el treballador o la treballadora té menys hores treballades.    

Segons afirma el sindicat, el gabinet jurídic de la UGT de Catalunya s’ha mostrat sempre en profund desacord amb aquesta actuació, per considerar que vulnera el principi d’equiparació i igualtat de tracte entre personal a jornada completa i a temps parcial. Per aquesta raó ha impugnat aquestes resolucions del FOGASA, i el TSJC li ha donat ara la raó, admetent que la finalitat del FOGASA és cobrir la situació d’insolvència de l’empresa i garantir els salaris i les indemnitzacions dels treballadors i les treballadores, i que els topalls màxims de garantia no atenen a situacions diverses o especials; i encara menys  quan està en joc el principi d’igualtat de  tracte entre treballadors a jornada completa i a temps parcial, i el salari d’ambdós ja és proporcional a les hores treballades.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*