Representants dels ajuntaments de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell firmaran aquest divendres un manifest titulat ‘Cap a una xarxa de municipis per l’economia social i solidària’, segons va avançar Diari del Treball. Ho faran en el marc de la Trobada Internacional de Municipalisme i Economia Solidària que se celebra a les instal·lacions de Barcelona Activa des del passat dijous.
El document comença reconeixent que en aquest moment de crisi i de transició, les polítiques polítiques de promoció econòmica i d’ocupació “aplicades fins ara es revelen insuficients”, afirma. Per tant, els responsables municipals consideren que és hora d’explorar un nou model de desenvolupament territorial, que mobilitzi millor els recursos endògens i prioritzi les dimensions socials, ambientals i humanes de l’economia a fi de resoldre més eficaçment les necessitats de la ciutadania.
Acte seguit es considera que les iniciatives de la denominada economia social i solidària neixin de l’empenta dels veïns i veïnes, no tinguin com a primer objectiu el lucre sinó la satisfacció de les necessitats i la utilitza social, s’organitzin democràticament i actuïn amb compromís social i ambiental “les fan especialment indicades per ser un bon aliat per impulsar des dels ajuntaments i altres ens locals aquest nou model de desenvolupament territorial”, afirma el manifest.
Acte segui9t es passa revista a les iniciatives en marxa: cooperatives agràries i industrials, altres entitats que donen serveis a les persones i les empreses, cooperatives que agrupen comerciants i altres professions. També esmenten els grups de consum agroecològic,. projectes d’economia col·laborativa, associacions i fundacions que treballen en el camp social, finances ètiques, empreses d’inserció, horts comunitaris, bancs de terres, bancs de temps i monedes socials entre altres.
En un altre punt es valora que aquest tipus d’empreses i entitats estan fortament arrelades al territori on operen i els beneficis econòmics que produeixen acostumen a revertir-se també en el territori. En aquest sentit es considera que les mateixes iniciatives d’economia social són, per se, agents de desenvolupament local; creen llocs de treball a la localitat i els mantenen perquè faciliten serveis locals a productors, consumidors i treballadors.
Per totes les anteriors consideracions, els esmentats ajuntaments manifesten la voluntat de contribuir a l creixement de l’economia social als respectius municipis. Per fer-ho aposten pel diàleg permanent amb els seus actors. També es comprometen a “cercar espais comuns que permetin compartir línies de treball, bones pràctiques, reflexions, activitats i recursos”.
Per aprofundir en la col·laboració esmentada i crear eventualment una xarxa de municipis per l’economia social i solidària, tots cinc consistoris es citen per a una pròxima trobada a celebrar el en primer semestre de 2016. Aquesta reunió s’organitzarà des de l’ajuntament de Badalona.
Tot i que els impulsors són els quatre ajuntaments que firmen el manifestat, a la iniciativa hi estan adherits fins a 20 municipis, xifra que inclou els quatre inicials. Concretament la llista de poblacions adherides és:
Arbúcies, Badalona, Barcelona, Cardedeu, Celrà, Cerdanyola, Manlleu, Mieres, Navàs, El Prat de Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida i els Monjos, Terrassa, Vallirana, Viladamat i Viladecans, als que s’han afegit a darrera hora dues poblacions més.