El Tribunal Suprem confirma que el càncer d’esòfag es relaciona amb l’exposició continuada a l’amiant

La màxima instància judicial no ha admès un recurs de l'empresa Uralita contra una sentència del TSJC que acceptava la relació directa entre l'exposició continuada a les fibres d'asbest i els tumors cancerígens, tot i no figurar en el Quadre de Malalties professionals

Redacció
 
 
 
Imatge de la concentració contra l'amiant a Viladecans Foto:CGT

Imatge de la concentració contra l’amiant a Viladecans Foto:CGT

El Tribunal Suprem ha confirmat que el càncer d’esòfag pot ser produït per l’exposició continuada a l’amiant, segons la decisió adoptada per aquesta instància judicial. L’Alt Tribunal ha inadmès un recurs interposat per l’empresa Uralita contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que acreditava l’origen laboral per exposició a l’amiant del càncer d’esòfag d’un extreballador de la firma Rocalla de Castelldefels, successora d’Uralita, segons informa el Col·lectiu Ronda, que ha dut la defensa jurídica dels afectats.

L’Alt Tribunal valida el criteri segons el qual el fet que el barem de malalties professionals no estableixi de forma explícita relació de causalitat entre l’amiant i la patologia concreta no és argument suficient per desestimar l’origen laboral de la malaltia, ja que existeix «evidència científica suficient» que vincula l’amiant amb formes diverses de càncer, incloent-hi el d’esòfag.

El definitiu reconeixement d’aquest primer cas de vinculació entre l’amiant el càncer d’esòfag estableix un precedent encoratjador per a les reclamacions d’altres extreballadors exposats a l’amiant que pateixen afectacions que fins ara no es vinculaven en relació de causalitat amb l’asbest.

La decisió del Suprem és la primera que confirma de manera definitiva que existeix una relació directa entre l’exposició a l’amiant i l’aparició del càncer d’esòfag. Aquest contacte va ser el causant de la mort d’un extreballador de Rocalla a Castelldefels que va treballar durant 20 anys en la producció de fibrociment, un dels principals productes derivats de l’asbest.

Quadre de malalties professionals

El càncer d’esòfag no figura entre les patologies que el Quadre de Malalties Professionals considera relacionades amb l’exposició a l’amiant. Aquest, però, no pot ser considerat un argument suficient en si mateix per descartar l’origen professional de la malaltia. En relació a aquesta eventualitat, la sentència del Jutjat Social 3 de Barcelona que ara ha esdevingut definitivament ferma recorda que la Recomanació de la Comissió Europea 20003/70 CE insta als tribunals nacionals i a les entitats gestores de la Seguretat Social de tots els Estats membres a prendre en consideració «els coneixements actuals i els criteris científics contrastats per avaluar si s’ha de considerar o no [una patologia] com a malaltia professional».

Àlex Tisminetzky, advocat de Col·lectiu Ronda responsable de la demanda, destaca la «cabdal importància» de la decisió del Tribunal Suprem. “Segons dades de la UE -explica l’advocat- Espanya és el país que menys casos d’asbestosi i càncers provocats per exposició laboral a l’amiant reconeix”.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*