El govern central recupera el subsidi per a desocupats de més de 52 anys al qual Rajoy va dificultar l’accés

La recuperació d'aquest subsidi per a aturats d’edat avançada, al qual el PP va endurir l’accés elevant fins als 55 anys l’edat a la qual s’hi podien afegir, és el primer dels canvis més esperats en la política laboral del mandat de Rajoy

Laura Olías
 
 
 
Magdalena Valerio (PSOE), ministra de Treball al Govern presidit per Pedro Sánchez

Magdalena Valerio, incondicional de Pedro Sánchez,  ministra de Treball, és especialista en pensions

Informació publicada a Eldiario.es

El Govern de Pedro Sánchez compleix amb la primera de les seves promeses de revertir els efectes “més perjudicials” de la política laboral del mandat de Mariano Rajoy. El projecte de pressupostos generals de l’Estat per a 2019 inclou la recuperació del subsidi per a aturats majors de 52 anys, que l’Executiu del PP va restringir de diverses formes, entre elles limitant el seu accés fins als 55 anys. La mesura afectarà uns “114.000 aturats”, segons els càlculs del Govern socialista.

El subsidi per a aturats majors dels 52 anys va ser una de les víctimes de les polítiques de retallades del Govern de Mariano Rajoy durant la crisi. En un decret de juliol de 2012 (posterior a la reforma laboral d’aquest any), l’Executiu va modificar aquest ajut elevant l’edat d’accés a 55 anys i -en aquesta i una altra reforma de 2013- va canviar diversos aspectes que van endurir les seves condicions d’accés.

El subsidi està dirigit als aturats d’avançada edat que, amb, o sense càrregues familiars, hagin esgotat una altra prestació per desocupació, cotitzat almenys sis anys al llarg de la seva vida i compleixin amb els requisits per accedir a una pensió contributiva, excepte l’edat.

Segons les últimes dades d’atur registrat de desembre, 3,2 milions de persones es trobaven en atur. D’elles, 1,6 milions tenien més de 45 anys, el grup d’edat en el que menys es retalla el nombre d’aturats respecte de l’any anterior.

Entre les retallades aprovades pel PP, a més d’elevar l’edat d’accés, s’obligava als seus beneficiaris a jubilar-se en la primera oportunitat que tinguessin (no a l’edat ordinària com estava abans), es reduïa la cotització de la Seguretat Social per a la jubilació d’aquests treballadors i es disminuïa la seva quantia quan l’última ocupació hagués estat a temps parcial.
A més, els ingressos que es tenien en compte per accedir al subsidi abans de les reformes de Rajoy eren els personals, però després d’un decret de 2013 es va passar a considerar els familiars. Aquesta situació va provocar que moltes persones que abans podien optar a l’ajut per la seva situació personal d’atur quedessin fora si a casa seva hi havia treballadors que complien amb el mínim de renda. Aquest requisit va ser tombat pel Tribunal Constitucional aquest juliol.

Promesa que arriba amb retard

La recuperació d’aquest subsidi és una de les principals exigències dels sindicats majoritaris dins el seu paquet d’elements més perjudicials de la política laboral del Govern de Rajoy, encara que no s’aprovés expressament en la reforma de febrer de 2012. A més, UGT i CCOO reclamen l’Executiu socialista que aprovi i a la prevalença del conveni sectorial sobre el d’ocupació, la recuperació de la ultraactivitat dels convenis (la seva pròrroga indefinida quan no s’ha acordat un de nou) i la garantia de les condicions laborals dels treballadors d’empreses subcontractades.

UGT destacava en un recent comunicat la necessitat d’aprovar ja aquesta ajuda “perquè afecta un dels grups socials més colpejats per la crisi, amb més risc d’enfonsament de les seves condicions de vida”, per les seves dificultats de reincorporar al mercat laboral donada la seva elevada edat. Segons un estudi del sindicat, el 70% dels aturats que fa més de quatre anys que estan buscant feina són majors de 50 anys.

En el mateix sentit s’ha pronunciat Comissions Obreres, que recorda que aquesta ajuda és “pràcticament l’única prestació social amb què compten els treballadors i treballadores que perden la feina en l’última etapa de la seva vida laboral”.

El Govern de Sánchez tomba ara les restriccions al subsidi que va imposar el PP, encara que ho fa més tard del promès. El Ministeri de Treball va anunciar que es recuperaria al setembre, una data que es va sobrepassar sense que els aturats d’avançada edat veiessin complir-se la promesa. Finalment, l’Executiu ha inclòs la mesura dins de les despeses previstes per als seus pressupostos per a 2019.

Augment del 4% en la despesa per desocupació

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que els pressupostos recullen un augment de la despesa en matèria de desocupació “per primera vegada en cinc anys” malgrat que la previsió del Govern és que el nombre d’aturats es redueixi en unes 800.000 persones al llarg de 2019. La taxa d’atur mitjana estimada per l’Executiu per a 2019 és del 14%, fet que suposa un augment de dues dècimes respecte a la prevista fins al moment.

Montero ha detallat que l’increment de la despesa previst és d’un 4% i ho ha justificat “íntegrament per l’ampliació de partides socials per als aturats”, com la recuperació del subsidi per a majors de 52 anys.

El Ministeri de Treball dirigit per Magdalena Valerio té pendent per als pròxims mesos la creació d’un nou model de protecció per desocupació assistencial que substitueixi l’actual, que considera “complex, dispers i ineficaç”.

Al ‘macro decret’ amb mesures laborals i de pensions de final d’any el Govern va prorrogar la vigència del Subsidi Extraordinari d’Atur (SED), que caducava aquest gener, però es tracta d’una mesura temporal fins que s’assoleixi un consens amb els agents socials i la resta de Comunitats autònomes sobre aquests ajuts per a desocupats que no tenen accés a la prestació contributiva. L’Executiu s’ha compromès a presentar una proposta “en els primers quatre mesos de 2019”.

1 Comentari en El govern central recupera el subsidi per a desocupats de més de 52 anys al qual Rajoy va dificultar l’accés

  1. Merce Juanmarti Garcia // 16/04/2019 en 11:55 // Respon

    tenogo 55 años y me encuentro en el paro hace 2 años

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*