El Grupo Jorge cedeix davant la vaga i es compromet a contractar els falsos cooperativistes

Els sindicats han ajornat l'inici de l'aturada als escorxadors de Jorge –prevista per a aquest dilluns 18 de juny– davant la promesa de l'empresa de donar d'alta en el Règim General de la Seguretat Social els quasi 1.500 falsos autònoms. Per a desconvocar-la definitivament, CCOO i UGT esperen a veure com es concreten els acords i com es fa a l'adequació a allò que preveu el conveni estatal de la indústria càrnia.

Francesc Ràfols
 
 
 
Vista d'un escorxador

El sector carni està a l’ull de l’huracà per les condicions laborals dels seus treballadors. Foto: Istockphoto

Els sindicats ajornen l’inici de l’aturada a l’espera de veure com es concreta el procés d’incorporar aquests treballadors en plantilla

Gairebé eren les nou del vespre de dijous 15 de juny quan es va acabar la llarga reunió al departament de treball entre els sindicats i els representants del Grupo Jorge. La mediació de l’autoritat laboral assolia un primer èxit que és l’ajornament de la vaga convocada per a partir del dilluns 18 de juny als escorxadors d’aquesta empresa davant el compromís expressat per Grupo Jorge que «laboralitzaria» els treballadors que tenia com a falsos autònoms.

La situació va fer un gir inesperat perquè tots els contactes que s’havien fet fins ara havien estat totalment infructuosos. Els sindicats asseguren que la proximitat de l’inici de la vaga és el que ha forçat el canvi d’actitud de l’empresa. Jesús Ribera, secretari de Política Industrial de CCOO d’Indústria de Catalunya, explica que «ara cal veure com es materialitza tot això, hem de veure com es fa». Alícia Buil, secretària del sector d’Alimentació, Begudes i Tabac – FICA UGT de Catalunya, afegeix que «aquest procés és molt complicat perquè partim de zero i cal adaptar tothom al conveni estatal del sector».

Un procés compleix

El conflicte afecta, segons els sindicats, entre 1.200 i 1.500 persones. La complexitat del procés és que cal veure cas per cas com s’adapten al conveni en relació a les categories laborals, a les especificitats professionals de cadascuna d’elles. Una altra qüestió afegida és també la inclusió en aquest procés dels falsos cooperativistes dels quals l’empresa havia prescindit dels seus serveis. No es pot parlar pròpiament de treballadors despatxats «tot i que a efectes pràctics sí que ho havien estat», apunta Ribera.

La vaga havia estat formalment convocada com a resposta a l’anunci fet per Grupo Jorge de traslladar la producció fora de Catalunya. Sobre aquesta qüestió, els representants de l’empresa també es van comprometre davant l’autoritat laboral i els sindicats a no marxar de Catalunya si se’ls permetia fer algunes inversions. Aquestes anirien encaminades a millorar les instal·lacions, ja que en algun cas han quedat envellides. CCOO i UGT de Catalunya esperen ara la pròxima convocatòria de Treball per anar avançant i concretant totes aquestes qüestions.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*