El Govern central crearà una infracció per a les empreses que tinguin falsos autònoms

La Seguretat Social demanda a les indústries càrnies "240 milions d'euros" per quotes impagades de treballadors que eren falsos autònoms

Laura Olías
 
 
 
Piquet informatiu de CCOO a la porta del Porc Gournet, foto CCOO

Piquet informatiu de CCOO a la porta del Porc Gournet, foto CCOO

Informació publicada a Eldiario.es

El Govern central crearà una nova infracció per a les empreses que tinguin falsos autònoms. El secretari d’Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, ha explicat dimarts 4 de desembre que actualment no hi ha una infracció a la Llei sobre infraccions i sancions en l’ordre social (LISOS) sobre aquest abús i ha anunciat que l’Executiu treballa per “tipificar una infracció que és el fals enquadrament”. La seva intenció és incloure-la en la Llei de pressupostos generals de l’Estat de 2019.

Amb la pujada de les bases mínimes dels autònoms que ha pactat el Ministeri de Treball amb les organitzacions d’autònoms per a l’any vinent, es produirà una situació inèdita: la base mínima dels autònoms se situarà per sota de la dels assalariats. Aquesta situació pot fomentar l’abús d’algunes empreses dels falsos autònoms, com reconeixen al Govern i adverteixen tant experts com sindicats.

Granado s’ha referit a aquest risc, sobre el que està treballant el Ministeri de Treball per a presentar als sindicats i la patronal una proposta amb diverses mesures que evitin “aquests transvasaments”. Entre elles, el secretari d’Estat ha avançat que el Govern crearà una nova sanció a la llei LLISOS que castigarà el “fals enquadrament” dels treballadors, és a dir, aquells que estiguin treballant en un règim que no els correspon.

“Tipificarem i perseguirem”

En l’actualitat si la Inspecció de Treball detecta l’existència de falsos autònoms vinculats a una empresa, l’autoritat laboral exigeix ​​l’alta d’aquests treballadors com a treballadors assalariats i la Seguretat Social demanda les quotes no abonades per cotitzacions socials.

No obstant això, no hi ha una falta concreta que sancioni el propi fet d’haver tingut a aquests treballadors com a falsos autònoms i és el que l’Executiu vol aprovar. Granado no ha detallat com serà la infracció -Lleu, greu o molt greu- ni si s’aplicarà per cada treballador afectat o de manera general.

Octavio Granado ha explicat a avui aquesta inexistència de sanció “ens dificulta molt la persecució d’aquesta activitat” i ha advertit a les empreses: “Tipificarem una nova infracció a la LISOS, que és el fals enquadrament, la perseguirem “.

240 milions impagats per les càrnies

El secretari d’Estat ha afirmat que amb aquesta mesura el Govern pretén perseguir aquest abús “en termes tals que no se’ns generin situacions impossibles”.

Granado ha explicat la situació que ha trobat el Ministeri de Treball amb la persecució dels falsos autònoms en les indústries càrnies, on moltes empreses operaven com falses cooperatives, compostes per treballadors autònoms que en realitat havien d’estar contractats per les companyies com a empleats.

“Aquesta Administració ha aconseguit que 14.000 treballadors estiguin ben enquadrats, però s’ha trobat que l’administració anterior va tolerar que aquests treballadors estiguessin tota la vida mal enquadrats”, ha criticat Granado.

Amb les actuacions de la Inspecció i la conversió d’aquests 14.000 treballadors autònoms en assalariats, les actes de l’autoritat laboral exigeixen les cotitzacions socials impagades en els últims quatre anys. “Tenim un volum d’actes que sumen al voltant dels 240 milions d’euros”, ha detallat el secretari d’Estat.

“Naturalment les empreses estan aterrides perquè, fins i tot les que reconeixen que ho van fer malament, se’ls fa una petició de 6 o 7 milions d’euros, que compromet l’ocupació en el sector”, ha afegit. Granado ha apostat per perseguir aquest abús laboral i “buscar una sortida perquè una situació tan absurda no es torni a plantejar”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*