La UGT de Catalunya ha celebrat, en el marc de la jornada sobre negociació col·lectiva de 2019, una taula rodona per estudiar i rebatre les crítiques que des de sectors liberals o neoliberals lligats a la patronal, s’han fet a l’anunciada pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins a 900 euros., en el panell corresponent a Salari Mínim han intervingut, Jospe Antonio Pasadas, de la UGT, Maria Ángels Cabasssés, doctora en economia per la Universitat de Lleida i José Antonio González, Llicenciat en Ciencias Econòmicas per la Universidad Complutense de Madrid, i membre d’Economistas Frente a la Crisis.
Segons els càlculs del sindicat, a Catalunya es veurien positivament afectades directament per la pujada del SMI unes 45.000 persones, mentre que indirectament la mesura beneficiaria a unes 370.000.
En aquest context, el sindicat recorda que la pèrdua salarial per al conjunt dels treballadors i treballadores de Catalunya va ser del 4% l’any passat i entre el 2009 i el 2017, de l’11,8%.
Un SMI digne, que UGT situa en 14.000 euros a l’any impulsaria l’economia a través del major consum que podrien fer els treballadors i treballadores amb els sous més baixos. També faria que la massa salarial corresponent als assalariats incrementés el seu pes al si de Producte Interior Brut (PIB).
Un tercer efecte seria disminuir la bossa de treballadors que tot i tenir feina viuen al llindar de la pobresa. A Catalunya aquest col·lectiu el formen 1.753.500 persones. D’aquest grup, un 28% es troben en l’esmentada situació de risc perquè tenen una baixa intensitat de treball . Això es deu al fet de tenir contractes parcials o temporals involuntaris.
Un altra circumstància que segons ha esbrinat UGT es produiria és que augmentaria la demanda de professionals més qualificats. Actualment les feines assumides per treballadors que cobren el salari mínim són les que tenen més baixa qualificació. També són les que aporten més baix valor afegit. El fet que les empreses hagin d’incrementar els sous faria que valoressin més els treballs que aporten més rendiment i això s’aconsegueix incrementant la formació dels treballadors que haurien d’assumir aquestes feines. Finalment, apujar el salari mínim faria que disminuïssin els fons públics que s’han de destinar a algunes ajudes socials.
El sindicat fa també un repàs a les argumentacions, en la seva opinió falses, contra una pujada del salari mínim. Així, consideren que una possible pujada de preus per la repercussió dels majors costos quedaria subsumida per la més gran disposició de diners que tindrien els treballadors.
També neguen que una pujada del salari mínim afecti l’ocupació, perquè les empreses que paguen aquests sous tant ajustats ho fan tot i entendre que el rendiment d’aquestes ocupacions és molt baix, cosa que impulsaria aquests empresaris a optar per una major rendibilitat, no per deixar de produir el que fan les persones amb salaris més reduïts.
Un altre element no destacat per UGT però que alguns experts sí que valoren positivament és l’efecte que sobre la caixa de la Seguretat Social tindrà una més gran tributació fruit de salaris més alts.