El Tribunal Constitucional ha decidit que la forma en què es calcula la pensió de les persones que treballen a temps parcial suposa una discriminació per raó de sexe, informa Eldiario.es. Per unanimitat, el Constitucional considera que aquesta fórmula -que és diferent per als que treballen a temps complet- vulnera tant el principi d’igualtat com el principi de no discriminació de la dona. És a dir, discrimina les persones que treballen a temps parcial enfront dels que ho fan a temps complet i a les dones enfront dels homes, ja que la majoria de treballadors a temps parcial són dones.
El Constitucional anul·la una part de l’article que regula les pensions de les persones que treballen a temps parcial en la Llei General de la Seguretat Social. Aquest article estableix un coeficient que s’aplica al nombre de dies treballats i amb el qual s’obté la pensió resultant. Amb aquesta decisió, aquest coeficient es mantindria per a les pensions d’incapacitat permanent però s’eliminaria per a les de jubilació.
Diferències no justificades
La diferències en el còmput de la pensió d’uns treballadors i altres no estan justificades objectiva i raonablement, argumenta en la resolució seu ponent, el magistrat Cándido Conde-Pumpido Tourón. Si ja de per si la base reguladora de la pensió dels que treballen a temps parcial és menor, se li afegeix a més un coeficient reductor que no s’aplica als treballadors a temps complet, argumenta.
“El que no resulta justificat és que s’estableixi una diferència de tracte entre treballadors a temps complet i treballadors a temps parcial, no ja pel que fa a la reducció de la base reguladora per al treballador a temps parcial en funció de la seva menor base de cotització, sinó pel que fa a la reducció addicional de la base reguladora mitjançant un percentatge derivat d’un “coeficient de parcialitat” que redueix el nombre efectiu de dies cotitzats, diferenciació que no només condueix a un resultat perjudicial en el gaudi de la protecció de la Seguretat social per als treballadors contractats a temps parcial, sinó que afecta predominantment a les dones treballadores, com revelen les dades estadístiques”, diu la resolució. Es tractaria, per tant, d’un cas de discriminació indirecta.
La decisió del Constitucional està en línia amb la posició del Tribunal de Justícia de la UE, que el maig d’aquest any ja assegurava que la forma en què Espanya computa la pensió dels treballadors a temps parcial podria suposar una discriminació indirecta cap a les dones.
“Aplicar addicionalment un coeficient de parcialitat relatiu al treball a temps parcial representa, per al grup dels treballadors que van prestar els seus serveis a temps parcial reduït, una reducció de l’import de la pensió de jubilació superior a la que resultaria únicament de prendre en consideració la seva jornada de treball en funció del temps”, deia.
Segons l’Enquesta de Població Activa, el 2018 hi va haver 2.830.700 treballadors a temps parcial i el 74,5% eren dones. Hi ha una altra dada significativa, el de la involuntarietat: la major part de les treballadores que exerceixen aquests llocs ho fan perquè no van trobar un a temps complet. Amb les dades de 2018, el 52% de les treballadores a temps parcial volien un a temps complet.
Al Ministeri de Treball expliquen que els serveis jurídics de la Seguretat Social estan estudiant la sentència del Constitucional, per analitzar la seva repercussió en el mètode de càlcul d’aquesta pensió i “treballar des de ja en els terminis d’aplicació”, que en qualsevol cas serà a partir de la publicació de la resolució judicial en el BOE.