Les hores extres no pagades a Catalunya permetrien crear fins a 32.500 llocs de treball

Un estudi de CCOO afirma que l'11% de la força laboral, uns 135.000 de les treballadores i treballadors catalans allarguen les seves jornades laborals sense rebre compensació a canvi

Redacció
 
 
 
Un treballador mira l'hora de plegar foto AndreyPopov Istock

Un treballador mira l’hora de plegar foto AndreyPopov Istock

Amb els diners que les empreses s’estalvien a Catalunya no pagant les hores extres es podrien crear  32.500 llocs de treball. Calculat en diners, la prolongació de jornada no remunerada suposa un estalvi per a les companyies de 1.465 milions d’euros, uns fons que, si els rebessin els treballadors, es destinarien, segurament a incrementar el consum. Les dades han estat facilitades durant una roda de premsa celebrada a Madrid, a partir de les dades facilitades pel Gabinet Econòmic confederal de CCOO.

Els treballadors catalans representen el 13% de tots els que prolonguen la jornada sense compensació, diu l’informe, cosa que significa que ho fan 135.189 treballadors i treballadores. Dels 11 milions d’hores de prolongació setmanals que es fan a l’Estat espanyol, a Catalunya es concentra el 12%, el que significa 1,3 milions d’hores que representarien la creació de 32.500 llocs de treball.

Milions d’hores no pagades

El sindicat ha calculat el cost que suposa la realització dels milions d’hores extres que no es paguen. La xifra és esgarrifosa: 1.465 milions d’euros que s’estalvien les empreses a Catalunya. Aquesta dada és la tercera més important de tot l’Estat, després de Madrid amb 3.221 milions d’euros i del País Valencià, amb 1.514 milions d’euros.

Si es miren les dades recollides en tot l’àmbit estatal, CCOO afirma que  1.046.000 treballadors i treballadores van treballar setmanalment més hores de les pactades i declarades, cosa que equival al 7,6% de la població assalariada. Això representa una xifra d’11 milions d’hores setmanals, que suposarien la creació de 276.000 llocs de treball a jornada completa a tot l’Estat. El  milió i escaig de persones treballadores que van fer hores sense cobrar-les, un 27% va fer 10 o més hores no remunerades, un 33% en va fer entre 5 i 10 hores, i un 40% menys de 5 hores.

Distribució per sectors

Un 14,4% del milió de treballadors i treballadores que prolonguen la jornada treballa a la indústria manufacturera (151.000 persones), el 14,3% ho fa al comerç i la reparació de vehicles (150.000 persones), el 10,3% a l’hostaleria (108.000 persones) i el 7,5% a l’educació (79.000 persones).

Però, el sector líder en prolongació de jornada sense remunerar és el dels serveis financers i assegurances, amb un 19% de la plantilla afectada. Tradicionalment els treballadors de banca i serveis financers es quedaven a les tardes per fer feines administratives que l’empresa no pagava i que, en cas de negar-se els podia suposar represàlies.

Pel que fa al cost laboral anual que s’estalvien les empreses, aquest és d’11.510 milions d’euros l’any. La indústria manufacturera concentra el 15% del cost laboral, seguida en segon lloc pels serveis financers i les assegurances.

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*