Les consultes fetes a les oficines del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) mostren un increment de persones en situació d’irregularitat entre les que reben informació i les ateses. Aquest augment seria fruit de la dificultat d’obtenir un permís de treball d’almenys un any, que fixa la llei d’estrangeria. L’any passat es va incrementar el recurs als serveis de l’esmentat organisme “no perquè hagi augmentat la immigració fruit de la millora de la nostra economia sinó perquè a diversos països, especialment de Llatinoamèrica es produeix un efecte d’expulsió”, Segons ha dit Carles Bertran en la memòria d’activitats del CITE presentada dimecres, 6 de febrer.
Un dels aspectes que mesura el CITE és la situació legal de les persones que atén. Aquest any, les persones que pateixen irregularitat han ascendit al 59,3% de totes les ateses, 4,7 punts més que l’any passat. Aquest augment es vincula amb les dificultats que tenen moltes persones, perfectament integrades al país per renovar la seva autorització per la baixa qualitat de l’ocupació , tot i la teòrica recuperació econòmica. De fet moltes persones que passen a ser considerades com a irregulars ho són a caus de la impossibilitat de demostrar, com marca la llei exigeix, que es té feina fixa amb un contracte de com a mínim un any. Això és difícil perquè el 86% dels contractes firmats el gener a Catalunya van ser temporals.
Com en altres anys es constata que, de les persones que han visitat el centre i han fet consultes, la primera comunitat és la marroquina. Però immediatament apareixen altres nacionalitats com la Colombiana, la Veneçolana, l’hondurenya i la Boliviana Si es tenen en compte les nacionalitats llatinoamericanes, representen més del 50% del total de persones ateses.
Marroc i Llatinoamèrica
Tot i que el Marroc és la nacionalitat amb més persones ateses, l’any passat es va notar un fort increment de consultes de països com Veneçuela, vinculades a situació política i econòmica que es viu a aquell país, o d’Hondures, on hi ha una forta violència estructural des de fa anys.
Com en altres ocasions, els responsables de l’organisme d’ajut a persones estrangeres puntualitzen que les dades extretes de la seva activitat no tenen per què ser considerades com a representatives del que passa en relació amb la immigració a Catalunya. Això no obstant, aquest organisme fa 34 anys que funciona amb 16 delegacions al territori català i les conclusions de la seva activitat acostumen a ser considerades un bon baròmetre de la situació dels treballadors estrangers al nostre país.
Un dels aspectes que es recullen en la memòria és la situació laboral de les persones que són ateses. Segons Carles Bertran, cada cop hi ha més persones que no treballen, concretament el 56%, mentre que les que declaren treballar són un 44%, amb un descens d’un punt respecte de 2017.
L’augment de les persones que no treballen fa set anys que es produeix de manera sostinguda, diu l’informe: el 2012 eren el 46,1% i el 2018 la xifra ha pujat deu punts.
Feines més comunes
Un dels aspectes que també es repeteix és el sexe de les persones que consulten, majoritàriament són dones. Això passa perquè tret del cas del Marroc, on la majoria dels immigrants són homes, a la resta les dones superen el 50% de tots els casos. Això explicaria que la feina més comuna sigui el treball de la llar, 36,9% dels casos, dels quals les dones representen el 94%. Segueixen els serveis, amb un 3,6% i un 49,5% de dones i l’hostaleria amb un 12,1%.
Per contra, s’observa un increment de l’ocupació en els sectors de la indústria, amb un 8,7%) i a la construcció (6,1%).
Un altre aspecte estudiat és l’anàlisi del tipus d’ocupació de les persones que treballen. Així, la feina irregular afecta un 61,5% de les persones que treballen, amb un increment de 3 punts l’últim any. Quines són les feines irregulars més habituals? Els responsables del CITE parlen del treball de la llar, que representa el 41,2% del total, seguida dels serveis en un 22%. Per tant, la deducció és que el treball irregular afecta bàsicament les dones.
Treball a la llar i de cura
Una de les preocupacions expressades des de sempre pel CITE és la dignificació del treball a la llar i de cura. En aquest sentit, s’ha reivindicat un cop més la necessitat que l’Estat espanyol ratifiqui el conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) sobre treballadors i treballadores domèstiques. En aquest sentit, durant el 2018 el CITE ha participat en la creació del grup d’Acció per la ratificació de l’article 189 de l’OIT.
Toni Mora, secretari d’acció social de CCOO de Catalunya, ha posat sobre la taula reivindicacions del sindicat respecte a persones migrades. Així ha fet una crida a evitar durant la propera campanya electoral que s’utilitzi la situació d’aquest col·lectiu per fer demagògia, i ha reivindicat també una solució perquè les persones migrades, que fa molts anys que viuen al país puguin exercir el seu dret a vot, igual com contribueixen a les despeses del país amb els impostos que paguen.