La direcció del Grup Zeta es fa enrere i no rebaixarà els salaris dels treballadors de El Periódico

La iniciativa unilateral de despenjar-se del conveni va provocar una vaga al grup que va fer que El Periódico i l’Sport no es publiquessin

Redacció
 
 
 
El piquet format per treballadors es manté a les portes del diari barceloní durant tot el dia foto: comitè El Periódico

Piquet de treballadors de Zeta davant del Periódico durant la vaga foto: comitè El Periódico

La direcció del Grup Zeta ha comunicat al comitè d’empresa que retira la rebaixa dels salaris un 16% a El Periódico de Catalunya. Aquesta mesura la va prendre a principis de maig quan es va desentendre del conveni firmat i, directament, va retallar, els diners a la nòmina dels treballadors de les publicacions. Això va provocar la resposta en forma de vaga.
El comitè considera que la marxa enrere de l’empresa és el resultat de la fermesa mostrada pels treballadors en la defensa dels seus salaris i de l’ocupació. Aquesta actitud es va veure en el fet que l’Sport i El Periódico fessin vaga i durant dos dies els diaris deixessin de publicar-se, cosa que no havia passat mai des de la seva fundació. Un primer efecte d’aquella protesta va ser que la companyia va retornar els diners que havia retingut sense avís previ.
Abans de conèixer-se la decisió empresarial la plantilla de El Periódico va votar per majoria la seva oposició a rebaixar-se voluntàriament el salari per així evitar un laude arbitral.
Cal recordar que al diari esportiu Sport, després de setmanes de contactes va operar el mediador. La resolució, que s’ha de complir, esmena de manera important la primera decisió empresarial. Si la direcció volia aplicar una rebaixa salarial del 21%, només podrà fer-ne una del 8% mentre no es negociï un nou conveni col·lectiu.
Tot i l’alegria expressada pels treballadors en saber la decisió del Grup Zeta, queden encara alguns interrogants. Un, i no és menor, és la possibilitat insinuada en algunes trobades en el sentit que l’empresa faria un expedient de reducció d’ocupació. En aquest sentit, el comitè d’empresa ha preguntat diversos cops oficialment si l’empresa pensava fer un ERO, sense obtenir una resposta clara dels seus interlocutors.
La retirada de la rebaixa unilateral dels salaris es produeix uns dies després que acabés el procés de venda de l’editorial Ediciones B a Peguin Random. Tot i que oficialment no s’ha facilitat la xifra de la transacció, diverses fonts consideren que l’operació ha suposat un ingrés extraordinari de 39 milions per a Zeta.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*