Demanden l’Estat espanyol davant la justícia europea per negar a una treballadora l’accés anticipat a la jubilació

El Col·lectiu Ronda d'advocats ha interposat una demanda davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea en representació d'una dona a qui l'Institut Nacional de la Seguretat Social no reconeix el seu dret a deixar de treballar abans d'hora. El gabinet jurídic apel·la a la discriminació que suposa aquesta negativa per les dificultats que pateixen les dones respecte els homes per acumular els anys de cotització necessaris.

Redacció
 
 
 
Manifestacion de vídues en favor de les seves pensions foto Tomeu Ferrer

La discriminació de les dones en les polítiques de pensions ve de lluny. Foto Tomeu Ferrer

L’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) ha negat a una dona la possibilitat de jubilar-se anticipadament al considerar que no pot acreditar els 33 anys de cotització que la llei exigeix per poder acollir-se a aquesta fórmula. El Col·lectiu Ronda ha interposat en representació d’aquesta treballadora una demanda al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) contra l’Estat espanyol a l’entendre que la normativa en la qual es basa la resolució de l’INSS suposa una discriminació. A l’escrit de denúncia, l’advocat Miquel Arenas exposa «la dificultat que pateixen les dones respecte els homes per acumular els anys de cotització exigits com a conseqüència d’una incidència més gran de la temporalitat, el treball a temps parcial o el fet que són immensa majoria les dones que abandonen l’activitat laboral per afrontar càrregues familiars o domèstiques».

Els advocats apel·len al precedent de l’any 2012, conegut com a cas Albal Moreno, quan el TJUE va condemnar Espanya forçant-la a modificar la normativa de les condicions a la jubilació dels treballadors a temps parcial. La sentència considerava que la legislació espanyola vulnerava les disposicions sobre l’aplicació progressiva de la igualtat de tracte entre homes i dones en matèria de Seguretat Social. També deia que «exigeix als treballadors a temps parcial, la majoria dones, en relació amb els que treballen a temps complet, un període de cotització proporcionalment més gran per accedir a una pensió de jubilació contributiva en quantia ajustada a la parcialitat de la seva jornada».

Per aquesta raó, el que es planteja el Col·lectiu Ronda amb aquesta iniciativa és que «sigui el TJUE qui avaluï si la Llei General de la Seguretat Social respecta el principi de no discriminació i igualtat de tracte entre homes i dones quan estableix l’exigència d’idèntics períodes de cotització per a uns i altres malgrat que la realitat social i laboral de l’Estat espanyol imposa a les treballadores enormes dificultats pel seu compliment.» El gabinet recorda que les dones representen poc més del 37% de persones que a l’Estat espanyol cobren una pensió contributiva de jubilació. També que les seves percepcions són de l’ordre dels 450 euros inferiors a la dels homes, amb una mitjana de 787 i 1.238 euros respectivament.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*