Declaren nul l’acomiadament del cambrer que va esbroncar el propietari del grup Hotusa

En un judici anterior el treballador va ser absolt d'una petició de multa de 12.000 euros feta per l'empresari

Tomeu Ferrer
 
 
 
Sergio, amb el megàfon explica a Artur Mas les accions del seu patró

Sergio, amb el megàfon explica a Artur Mas les accions del seu patró

El jutjat número 17 de Barcelona ha sentenciat que els acomiadaments aplicats a dos treballadors de la cadena hotelera Hotusa són nuls. Es tracta de dos operaris, Sergio André i Julio Rusiñol. Per tant, segons la federació de Serveis de CCOO, sindicat al qual pertanyen els dos operaris, els treballadors han de ser readmesos. A més, l’empresa, Cristal Palace Gestión Hotelera, els ha de pagar també els endarreriments salarials des del dia en què van ser acomiadats, el 25 de maig de 2015.

El sindicat assegura que la sentència deixa clar que el motiu pel qual s’han anul·lat els acomiadaments és la “vulneració dels drets fonamentals dels treballadors”.

Per donar força als seus companys i evitar que l’empresa no compleixi la sentència, CCOO ha convocat una concentració el 12 de gener davant la seu de l’hotel, a Via Laietana, 18 de Barcelona.

Sergio André és un cambrer que, formant part del comitè d’empresa del seu hotel i veient que l’empresa acomiadava sense motiu els treballadors amb més antiguitat, va protagonitzar una protesta sorollosa davant del propietari del grup, Hotusa: Amancio López Seijas. Aprofitant que l’empresari estava nominat l’any 2013 com a finalista a Català de l’Any, el cambrer, amb altres companys es van plantar al pati de Teatre Nacional de Catalunya i, megàfon en mà es va dedicar a esbroncar el patró per la seva actitud antisindical, que segons denunciava havia suposat més de 40 acomiadaments de treballadors de CC.OO.

López Seijas és un dels empresaris espanyols més influents en el sector hostaler. Es calcula que Hotusa és propietària o gestiona més de 2.500 establiments d’aquest àmbit arreu del món. Barcelona és la seu del grup. L’any 2013, en plena crisi econòmica, el grup declarava uns guanys de 12,9 milions d’euros.

De resultes d’aquella acció López Seijas va denunciar André per presumptes insults. Li demanava 12.000 euros de multa, una petició alta per un treballador, i més si es té en compte que el que presumptament es jutjava eren faltes.

Finalment l‘autoritat judicial va fallar a favor del treballador, en considerar que els denunciants no havien provat que el cambrer hagués pronunciat calumnies ni insults contra l’empresari.

Quedava, però la denúncia primigènia, la vinculada amb l’acomiadament de Sergio i el seu company Julio, que segons el sindicat i també el tribunal, va estar motivada per la militància sindical i per tant, nul·la de ple dret, perquè atempta contra els drets fonamentals dels ciutadans, en aquest cas dels treballadors.

La concentració sindical, paradoxalment, pretén que l’empresa compleixi la sentència, cosa que habitualment no caldria perquè les sentències, simplement es compleixen.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*