Convoquen vaga els dies 1,2 i 3 d’agost a una de les empreses proveïdores clau de Seat a Martorell

La companyia SLM, que gestiona la logística del grup automobilístic, ha sancionat dos delegats de CCOO després de rebre l’avís oficial de l’aturada

Tomeu Ferrer
 
 
 
Treballadors de Seat en la cadena de muntatge: Foto SEAT

Treballadors de Seat en la cadena de muntatge: Foto SEAT

Seat, la primera empresa del sector industrial a Catalunya pot veure’s afectada per un conflicte laboral d’una de les seves proveïdores. Els treballadors de la Sociedad Logística de Martorell (SLM), que gestiona la logística de la planta del Baix Llobregat de Seat, han anunciat vaga pels dies 1, 2 i 3 d’agost. L’aturada coincidiria amb els últims dies de treball de la planta automobilística i podria afectar a la producció.
SLM opera des del denominat taller 12 de Seat. En aquest espai, integrat dins la fàbrica treballen unes 800 persones, segons fonts laborals. D’aquestes unes 500 pertanyen directament a SLM i la resta serien operaris contractats a empreses de treball temporal (ETT). El malestar de la plantilla té a veure amb un projecte de Seat, la implantació del que anomena magatzem intel·ligent. Aquesta instal·lació faria que es reduís el personal necessari per realitzar les tasques logístiques.

Cal pensar que Seat funciona sense estocatge, això la fa molt dependent de què la logística funcioni com un rellotge i qualsevol falla en aquestsentit li pot suposar greus pèrdues.

Externalitzar part del treball

Álvaro Muñoz, secretari general de CCOO d’Indústria del Baix Llobregat-Alt Penedès-Anoia-Garraf, explica que: «la plantilla s’ha adonat del fet que l’empresa SLM, que forma part del grup Sesé, ha començat a externalitzar algunes tasques que actualment es fan directament des de la factoria de Seat». Aquestes operacions, segons el sindicalista, tindrien com a objectiu reduir els costos, perquè, per exemple, els llocs de treball que s’externalitzin tindran condicions inferiors a les actuals, com que no els hi seria aplicable el conveni del metall de Barcelona.
La representació legals dels treballadors va demanar garanties de continuïtat dels llocs de treball i, afirma Muñoz, la resposta no ha estat satisfactòria. En aquest sentit, en el comitè d’empresa es va debatre convocar vaga. Les posicions no eren unànimes, UGT no n’era partidària. No obstant això, les assemblees van ratificar la convocatòria per als dies 1,2 i 3 d’agost.

Sancions

El que seria un conflicte laboral clàssic, s’ha enverinat a última hora, perquè just després de rebre la convocatòria legal de vaga, la direcció de SLM ha obert expedient a dos delegats de CCOO. En aquest cas la sanció no es relaciona amb el conflicte, sinó que la companyia els acusa d’haver malmès dues màquines de vending de cafè. Aquesta acusació, per CCOO es considera ras i curt una represàlia davant la convocatòria de vaga. Pocs dies abans de l’aturada, les espases estan en alt.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*