El comitè d’empresa de Metro denuncia la companyia per vulnerar els serveis mínims

Afirmen que la direcció ha posat en funcionament més trens dels fixats per Treball aprofitant que hi ha combois que no necessiten conductor

Tomeu Ferrer
 
 
 
Estació de Metro de Paral·lel a Barcelona Tony Hisgett from Birmingham, UK CC BY 2.0

Un tren del metro circulant per l’estació de paral·lel

La primera jornada de la vaga de Metro s’ha saldat sense incidents i amb una alta incidència pel que fa al seguiment dels treballadors. En alguns casos, durant el primer torn s’han produït algunes aglomeracions a les andanes. El fet de ser coneguda la convocatòria ha fet que molts usuaris decidissin usar transport públic alternatiu.

El comitè d’empresa amb la unanimitat de tots els sindicats que hi formen part ha valorat el seguiment de la vaga en un 95% en el torn del matí i en més del 90% al torn de tarda.

Alta incidència

L’aturada ha estat seguida per la majoria dels treballadors. Els serveis mínims, fixats en les hores pic en el 40% s’han complert, afirmen els sindicats. A darrera hora de la tarda està prevista la tercera tanda d’aturades de dues hores, que tindrà uns serveis mínims del 20%, segons el que va decidir el Departament de Treball.

Precisament el compliment dels serveis mínims ha estat en aquesta ocasió un element de discòrdia. El comitè d’empresa ha denunciat l’incompliment per part de la direcció. Ha presentat un document a primera hora de la tarda a Inspecció de Treball. En ell s’indica que la direcció de la companyia ha programat més combois dels fixats per l’ordre de serveis mínims. Una font de CGT, el grup majoritari al comitè, ha explicat que en conjunt durant les dues primeres hores de la vaga l’empresa ha fet circular el 42% dels combois i que en l’hora vall la programació és del 27% quan Treball ha decretat uns serveis essencials del 20%.

Trens sense conductor

L’explicació per part de l’empresa és tècnica. Segons ha manifestat l’escreix de trens que han circulat afecten especialment a les línies automatitzades, en què no calen conductors. La programació fa que no es puguin moure menys de quatre trens alhora, indiquen.

Els treballadors que s’havien mobilitzat per estar a les estacions han estat cridats, tot i la vaga, per assumir la conducció d’alguns combois que, inicialment, no haurien d’haver circulat.

El departament de Treball ha cridat les dues parts a reunions de conciliació per intentar trobar una sortida. Hi ha trobades previstes per dimarts, dimecres i dijous, expliquen fonts de Treball. La idea seria intentar acostar posicions abans de la pròxima vaga que s’ha convocat per dilluns de la setmana vinent.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*