Comissions Obreres de Catalunya, després d’analitzar a fons el projecte de pressupostos per al 2017 els qualifica de continuistes. Afirma també que no donen resposta a la greu situació social del país, cosa que es veu en què la despesa social que incorporen és molt inferior, un 17,7% a la corresponent als comptes públics de 2015, segons ha manifestat, Joan Carles Gallego, secretari general, en roda de premsa.
“Els pressupostos no es poden titllar com a expansius, sinó més aviat neutres”, afirma Gallego. Ho justifica comparant el creixement, que és d’un 3,6%, amb la previsió de millora del Producte Interior Brut (PIB) català, que és del 3,9%.
Pel que fa a la despesa social que inclouen els pressupostos del 2017 és de 17.944.000 d’euros, enfront dels 20.242.000 dels pressupostos de 2010, fet que suposa un 11,4% menys però, tenint en compte la pujada de l’IPC, la reducció en comparació a fa set anys, quan es considera que es va fer l’esforç pressupostari més important contra la crisi, el descens arriba al 17,7%, mentre que “les necessitats són molt més grans”, ha destacat Gallego.
En concret Gallego ha criticat que en el pressupostos de l’any vinent no s’aborda la creació de la renda garantida de ciutadania, ni s’entra a fons a lluitar contra la pobresa.
Joan Carles Gallego ha apuntat que si hi hagués voluntat política es podria destinar a la renda mínima garantida l’escreix de diners que tindrà Catalunya amb la flexibilització de l’objectiu del dèficit per a l’any vinent.
Un altre apartat destacat per Gallego és que amb els comptes de l’any vinent “no es reverteixen les retallades”. En concret, tant en Salut com en Educació “les xifres avançades mostren que els diners que s’hi volen destinar estan bastant per sota de les del 2010”. En aquest sentit, en Educació el 2010 es va dedicar un 3% del PIB de Catalunya, en el projecte analitzat “estarem en el 2,4%”. Dit en altres paraules, “en Salut i en Educació estaríem gastant un 10% menys del que hi destinàvem el 2010”, ha dit.
El sindicat també destaca que de les xifres avançades des del Govern no es veu clar “el compromís per a la reindustrialització del país”. En aquest sentit, les partides de suport a la indústria i a la recerca, estan a nivells molt baixos en relació amb com estaven el 2010. Això fa pensar a Gallego que amb la manca de noves inversions en aquests àmbits “correm el perill que amb la sortida de la crisi repetim el mateix model que teníem abans de la crisi”.
Inversió pública estancada
Un punt d’especial crítica és el corresponent a la inversió pública. “Estem en límits històrics”, ha dit Gallego, “en inversió pública el punt més baix és el corresponent al 2014, que s’hi van dedicar 1.530 milions i ara estaríem en els mateixos nivells, és a dir, amb mínims històrics”.
Per a CCOO, “aquests no són els pressupostos que necessitem, no trenquen la dinàmica dels darrers anys i les prioritats no són les que obeeixen al context econòmic i social que correspon, ha explicat el líder sindical.
En la banda dels ingressos la crítica de CCOO és coneguda: “si s’abordessin millores en els impostos de successions, renda i transmissions patrimonials es podrien ingressar més de mil milions més, quan la proposta del govern només suposa en aquest àmbit 108 milions. Només recuperant l’impost de successions ja triplicaríem la proposta del Govern”, ha assegurat Gallego.