Concentració en suport de les cambreres de pis de l’Hotel Hilton Diagonal Mar que han denunciat cessió il·legal

Les treballadores denuncien precarietat, que no poden fer dies de descans i que les jornades superen en dues hores les que pertoquen

Tomeu Ferrer
 
 
 
Cambreres de pis de l'hotel Tryp en una concentració anterior Foto: SANDRA LÀZARO

Cambreres de pis de l’hotel Tryp en una concentració anterior Foto: SANDRA LÀZARO

El col·lectiu de treballadores que netegen i ordenen les habitacions de l’Hotel Hilton Diagonal Mar de Barcelona han presentat denuncia a Inspecció de Treball per cessió il·legal de cambreres de pis. L’empresa multiservei External Outsourcing Elosa és la que formalment els dóna feina, tot i que realment realitzen la seva tasca cedides a l’entitat hotelera. Les operàries han denunciat el cas a Inspecció de Treball. L’acte de conciliació està convocat per aquest dilluns, 12 de desembre al carrer Albareda 2-4, de Barcelona.

L’Hotel Hilton Diagonal Mar és un dels més luxosos de Barcelona. Té quatre estrelles. A la sensació de luxe hi contribueixen les operàries d’Elosa que tenen condicions laborals diferents de les de la plantilla de l’establiment, unes 150 persones, que es regeix pel conveni del sector.

Segons la denúncia, de les 30 treballadores que fan feina a l’hotel, només 6 són fixes. Ara reclamen equiparar les condicions de treball amb la resta de les treballadores i treballadors de l’establiment.

Les empreses multiservei han crescut gràcies a les facilitats que els ha donat la reforma laboral. El canvi legal fa possible que una empresa subcontracti part del seu procés productiu a una segona companyia. També permet que quan es poden aplicar dos convenis col·lectius, el de branca i el d’empresa, prevalgui el d’empresa. Això ha suposat que la majoria de les empreses multiservei tinguin uns acords col·lectius amb uns salaris que just superen el mínim legal i tenen també condicions de treball amb menys drets que les contemplades en els respectius convenis de branca. La situació permet que en un hotel hi hagi una cambrera de pis integrada a la plantilla que cobri el conveni, més de 1.100 euros al mes, i que al seu costat fent la mateixa feina hi hagi una altra persona que cobri el conveni d’empresa de l’empresa subcontractada amb salaris molt menors i condicions de treball també inferiors.

Treballar 12 dies seguits

El comitè d’empresa de l’hotel Hilton dóna suport a les seves companyes que operen sota l’empresa Elosa. La direcció de l’establiment afirma, al seu torn, que en aquest cas les treballadores de l’empresa multiservei reben el salari del conveni d’hoteleria. Però el cert és que no gaudeixen dels dos dies de festa que marca el conveni, treballen 12 dies seguits i les seves jornades laborals són una mitjana de dues hores superiors a la jornada que els pertoca (amb la consegüent repercussió en vacances, indemnitzacions, atur). A tot això cal sumar la precarietat, Algunes d’elles fa fins a tres anys que encadenen contractes d’obra i servei, tot i ser indefinides de facto.

A més, les treballadores d’External Outsourcing Elosa no reben les seves nòmines i, per tant, ni tan sols saben a quin preu cobren les hores, afirmen a UGT.

A l’hora en què s’ha d’iniciar la reunió, les 8,40 del matí, diverses organitzacions han convocat una concentració solidària amb les cambreres a les portes de la seu de Treball al carrer Albareda 2-4 .

La UGT tornarà a mostrar el seu rebuig contra totes les empreses de serveis integrals, siguin del sector que siguin, que empitjoren les condicions laboral dels treballadors i treballadores.

També CCOO participarà en la concentració davant el Servei de Conciliació de Barcelona, que el comitè d’empresa de l’Hotel Hilton de Diagonal Mar ha convocat.  Altres associacions com Las Kellys donaran suport a les cambreres de pis d’aquest hotel que com a conseqüència de les seves denúncies afirmen patir persecució i acomiadaments.

Els sindicats han posat en marxa contra les empreses multiservei dues línies d’acció. Per una banda, les denuncies empresa per empresa, i de l’altra actuacions judicials que han fet que desenes de convenis d’aquestes empreses hagin quedat invalidats.

 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Les cambreres de pis de l'Hotel Hilton Diagonal Mar lliuren en mà una felicitació de Nadal reivindicativa al director

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*