Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La manifestació convocada en defensa del sistema públic de pensions convocada per CCOO i UGT ha aplegat unes 3.000 persones a Barcelona, tot i que al començament la xifra era més reduïda. La marxa forma part de les mobilitzacions dels sindicats majoritaris en defensa del sistema públic de pensions. Els dos sindicats han coincidit a valorar que el principal perill pel futur de les pensions són les polítiques socials del Partit Popular.
A l’inici de la manifestació els líders de CCOO, Javier Pacheco, i de la UGT de Catalunya, Camil Ros, han valorat dels motius de l’acció. Per a Pacheco: «som al carrer per fer arribar a Mariano Rajoy el crit que els pensionistes li fan exigint pensions dignes», ha dit. El secretari general de CCOO ha denunciat «la trampa que Mariano Rajoy vol fer per afeblir la mobilització als carrers»,. I ha explicat el contingut el tripijoc. «Es tracta de fer un préstec des dels pressupostos generals a la caixa de la Seguretat Social per apujar les pensions mínimes del país i deixar la majoria dels pensionistes amb una pujada de només el 0,25%». El líder ha explicat que la mesura no dóna resposta al que es demana des del carrer «que és acabar amb el sistema de revalorització del 0,25% que sistemàticament es vol aplicar». També ha reclamat «acabar amb la regulació de les pensions de 2013 que implica el factor de sostenibilitat, que farà que en 20 anys les pensions perdin un 30% del seu valor adquisitiu». I sobretot, ha remarcat, que el president del govern espanyol «voldrà cobrar una altra vegada a la Seguretat Social el préstec fet des dels pressupostos per intentar treure dels carrers a les persones treballadores».
Pacheco denuncia la ‘trampa’
Pacheco ha augurat que la mobilització en favor de les pensions serà creixent, «en un país on l’economia fa quatre anys que creix per sobre del 3%, on els beneficis empresarials el 2017 han pujat un 5% i on el repartiment de dividends als accionistes de les empreses ha ascendit fins a un 17%, és una injustícia que les pensions només les vulguin apujar un 0,25%».
Per la seva banda, Camil Ros, secretari general de la UGT. Ha emmarcat les mobilitzacions en el cicle començat a finals de l’estiu passat. El sindicalista ha considerat que «no pararem fins que les pensions serveixin per arribar a finals de mes i que no s’utilitzin com ho està fent el Partit Popular». El líder sindical ha afirmat: «actualment la pensió mitjana a Catalunya és lleugerament superior als 900 euros. La pensió mínima hauria de ser almenys de mil euros» ha dit. UGT reivindica una reforma del sistema de pensions que primi la qualitat: «actualment hi ha més gent donada d’alta a la Seguretat Social que fa cinc anys, en canvi hi ha menys ingressos. Això vol dir que el problema de les pensions no rau en la demografia, el problema de les pensions són els salaris i per tant el problema de les pensions és el Partit Popular», ha dit.
Ros: pensions mitjanes de mil euros
Per a Camil Ros, les pensions dignes i el clam per la igualtat del 8 de març seran els eixos de la mobilització de l’1 de maig. Retornant a les pensions, «si hi ha un risc per a les pensions, aquest risc és per les futures, i això només es pot afrontar tombant el Partit Popular, derogant la reforma laboral». Per a Ros és important una pujada de pensions fins a la dignitat perquè la mesura repercuteix directament en l’economia productiva, en forma de més consum, mentre que els diners dels beneficis empresarials acaben, molts cops en paradisos fiscals i no beneficien ningú, ha dit.

La marxa s’ha vist perjudicada per diversos factors. Un el temps, un dia plujós haurà dissuadit alguns pensionistes de sortir al carrer. Un altre, la commemoració del dia de la república, el 14 d’abril, diversos partits feien a la mateixa hora actes de celebració de la diada. Finalment el caràcter descentralitzat de l’acció, que ha fet que el mateix dia coincidissin manifestacions a diversos punts de Catalunya, a més de Barcelona, com Girona, Tarragona, Lleida, Manresa, Vic i Vilanova i la Geltrú entre altres.
Tot i el mal temps, els ànims entre els manifestants eren alts. Els crits, enginyosos. Un dels més repetits era: «volem la mateixa pensió que el pare del borbó», o, ‘Rajoy, escucha, devuélvenos la hucha’. També, els més classics: ‘Ni un paso atrás, las pensiones vamos a salvar’, ‘menos borbones y más pensiones’ o ‘esta batalla la vamos a ganar’.
Entre els manifestants, Marta J, afirmava: «no pararem fins que es garanteixi que les pensions siguin públiques i garanteixin el poder adquisitiu dels jubilats, no lluitem per un percentatge aquest any, les volem segures». Pedro M que duia una bandera de la República espanyola, assegurava: «això només se soluciona si es deroguen les reformes laborals, els salaris dels qui treballen s’apugen més que la inflació i ens mantenim tots mobilitzats contra el robatori que es prepara».