Pedro Sánchez serà investit demà president del Govern, si no hi ha sorpreses, amb 179 vots favorables i el suport de vuit partits (PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Bildu, BNG i Coalició Canària). Les negociacions amb els independentistes es pronosticaven complexes, concretament amb Junts, però amb la llei d’amnistia registrada al Congrés el líder socialista ha aconseguit un acord històric amb què pretén posar punt final al procés. Per al bloc progressista i plurinacional era un pas necessari per desjudicialitzar el conflicte mentre que la dreta i la ultradreta, parla de “dictadura”, en paraules de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, després de més d’una setmana de setge a les seus del PSOE. Des de Vox, busquen incendiar, encara més, i han presentat una querella al Tribunal Suprem contra el president Pedro Sánchez per la llei d’amnistia i demanen la suspensió cautelar de la seva tramitació al Congrés i “la paralització de la investidura”.
La llei d’amnistia “és un acord polític imprescindible per recuperar la normalització institucional al país, superar el conflicte polític i corregir els efectes desproporcionats d’alguns processos judicials”, afirmen des de CCOO de Catalunya. En la mateixa línia, Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya lamenta que “davant l’ onada d’atacs de la dreta i la ultradreta i el poder judicial, cal fer el desplegament de lleis com l’amnistia per arribar a la desjudicialització del procés”. Ambdós, demanen l’inici d’una legislatura que es preveu complexa amb “una oposició que pràcticament emula la crida a l’alçament nacional contra la investidura d’un govern progressista”. D’altra banda, des de la USOC, es mantenen en la no valoració acords polítics i no diuen res sobre l’amnistia, però demanen que es conformi un Govern que “afronti els reptes socials i econòmics i que avanci en el desenvolupament de drets socials i laborals, en la reducció de la jornada laboral i la protecció social, enfortint els serveis públics en sanitat i educació”.
“Som molts més els que volem que Espanya continuï avançant”, afirmava la nit de les eleccions el candidat socialista Pedro Sánchez. Els sindicats li prenen la paraula i demanen que se segueixi amb el desplegament de polítiques socials. “Nosaltres ja havíem dit durant la campanya electoral que havíem de continuar amb governs progressistes per seguir el camí de la recuperació de drets laborals i socials”, afirma Ros, mentre que des de CCOO encoratgen al “desplegament d’un nou contracte social la pròxima dècada”.
Traspàs de Rodalies i condonació de deute autonòmic
L’aritmètica parlamentària és justa i Pedro Sánchez només té opció de recolzar-se en els partits nacionalistes i independentistes per a governar. En les negociacions amb les diverses forces parlamentàries que li donaran suport, ja s’han pactat el traspàs de competències, el que per a CCOO “pot significar un avenç molt important per apropar les polítiques a la realitat de cada territori”.
“Culminar i ampliar el traspàs integral de l’Administració General de l’Estat a la Generalitat de Catalunya, al llarg de la legislatura, del servei de transport ferroviari de Rodalies de Catalunya”. És un dels acords al que han arribat el PSOE i ERC, en el marc de la investidura, una demanda històrica de la Generalitat. El servei utilitzat per a prop de mig milió de catalans cada dia és reconegut per les constants avaries que registra: quatre de cada cinc dies i més de 2.000 trens avariats durant el 2022. L’acord suposa que la Generalitat tindrà el control econòmic del servei i l’operadora passarà a ser una empresa mixta entre l’Estat i la Generalitat, amb majoria de l’Executiu català que es dirà Rodalies de Catalunya. Part de la xarxa ferroviària passarà a ser de la Generalitat, però no tota, i el traspàs es farà per fases. Des de CCOO posen el focus en la millora del servei per a la ciutadania i “la garantia de les condicions laborals dels treballadors de RENFE i ADIF”.
Un altre dels acords és la condonació de deute a Catalunya. L’any 2012 es va crear el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) en un context de crisi econòmica perquè les comunitats autònomes poguessin finançar-se i segons dades de l’any passat les comunitats autònomes deuen a l’Estat quasi 186.000 milions d’euros, principalment pel FLA. Catalunya és la més endeutada amb 71.300 milions d’euros, seguida de la Comunitat Valenciana i Andalusia amb 46.000 i 26.000 milions. Amb l’acord entre ERC i el PSOE hi ha un compromís de desenvolupar una norma que afavoreixi a les comunitats a calcular quin deute es pot condonar a cadascuna d’elles, en el cas català serà un 20% del deute, i s’estudiarà cas a cas per la resta de comunitats. “La condonació del deute millora el marge planificat inicialment per als pressupostos de 2024 i permet un major desplegament de polítiques socials”, defensen des de CCOO i demanen al Govern “la convocatòria urgent de les taules de negociació, tant per Rodalies com per als pressupostos”.
En el marc d’una legislatura que es preveu complexa “amb una oposició desbocada” per als sindicats s’ha de reforçar el diàleg “amb una agenda social que redueixi les desigualtats i la pobresa i que millori les condicions salarials i laborals”. En aquesta vía, la ministra de Treball Yolanda Díaz ja ha informat que tal com Pedro Sánchez sigui investit president del Govern, convocarà als agents socials per pactar l’augment del salari mínim interprofessional (SMI), perquè sigui la primera mesura de la legislatura.