CCOO fa un toc d’atenció davant del creixement de l’atur a l’agost en el sector dels serveis

Tot i que respecte a 2018 l'ocupació ha millorat, el sindicat veu símptomes preocupants en les dades fetes públiques pel Ministeri de Treball respecte al mes passat

Redacció
 
 
 
L'hosteleria és un dels àmbits on més treball temporal i estacional es crea

L’hosteleria és un dels àmbits on més treball temporal i estacional es crea

Comissions Obreres de Catalunya ha mostrat la seva preocupació davant de l’increment de l’atur registrat l’agost a Catalunya en l’àmbit dels serveis. Recorda que el mes passat l’atur registrat a Catalunya va augmentar en 12.600 persones fins a totalitzar 371.418 persones, i que en l’àmbit de l’Estat espanyol 54.371 persones que sumen en total 3.065.804.

El sindicat, en la seva anàlisi de les dades, reconeix que en còmput interanual l’atur a Catalunya es redueix un 2,4% respecte el 2018 en un 2,4%. Fent la remarca que respecte a l’any passat el nombre total d’aturats ha disminuït, en relació amb el mes d’agost CCOO ressalta que  la construcció incrementa l’atur en un 5,1% i al voltant de 1.500 persones, els serveis ho fan en un 4,4% i 11.302 persones aturades més, la indústria augmenta l’atur en un 3,6% i 1.459 persones, i per contra, l’agricultura redueix l’atur en un 4% i 289 persones aturades menys que el mes anterior.

Com sempre fa, CCOO discrimina l’efecte de l’atur registrat per sexes. Així, en termes mensuals, ara hi ha a Catalunya  6.600 dones més a l’atur i també, gairebé 6.000 homes més.

Contractació

Al més passat  la contractació indefinida va caure un 11% i la temporal en un 5,9%. De tots els contractes firmats a l’agost, 217.793 a Catalunya, el 88,9%  van ser de caràcter temporal. Comparant el nombre de contractes, el mes passat se’n van fer 15.034 menys que a l’agost de 2018.

Davant d’aquesta situació, CCOO recorda quines són les seves propostes per redreçar la situació i aconseguir més treball, estable i amb drets:

Propostes

El sindicat considera que calen més recursos per a polítiques actives d’ocupació adreçades especialment a persones aturades de llarga durada i per combatre el preocupant atur femení i juvenil. És inadmissible que augmenti la rotació laboral sobretot en dones i joves.
-Defensa més inversió pública per potenciar sectors productius que generin estabilitat i ocupacions d’alt valor afegit, així com una dotació específica per al Pacte Nacional per a la Indústria (PNI). Només enfortint el teixit productiu tindrem ocupació de qualitat, afirma CCOO.
CCOO es reafirma en l’exigència al Govern central de la necessitat de derogar la Reforma Laboral per garantir els drets de les persones treballadores, afavorir l’estabilitat i combatre la precarietat laboral, a través del diàleg social.

Contra la temporalitat

L’organització Denuncia un augment injustificat de la temporalitat en detriment de la contractació estable.
CCOO defensa un nou model productiu basat en ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que, com l’industrial, aportin valor afegit, innovadors i competitius. “No podem acceptar el patró de creixement pel que se segueix apostant, per inestable i vulnerable a futures crisis”, assegura.
– Considera clau el trasllat, als convenis col·lectius, tant de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) com de l’Acuerdo para el Empleo y la Negociación Colectiva (AENC). En aquest sentit assegura que la millora dels salaris, començant pel salari mínim, és el que dona estabilitat i garanteix la sostenibilitat del sistema de pensions i del model de benestar.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*