Acció 2.0 contra la precarietat laboral
CCOO de Catalunya ha creat un equip de treball per donar suport des de diversos àmbits del sindicat als treballadors que pateixen una precarietat laboral més dura. El secretari general del sindicat, Javier Pacheco, explica que «volem donar respostes a les persones que viuen en la precarietat». El Consell Nacional de CCOO va aprovar ahir canvis en l’organització de la seva direcció que es concreten en la creació d’un equip transversal per coordinar les polítiques en aquest àmbit.
Aquest equip estarà encapçalat per Carlos del Barrio, secretari de Política Sectorial i Sostenibilitat del sindicat, i Carme Martínez, responsable de Noves Realitats del Treball i Precarietat. Amb ells hi haurà 17 persones més de l’organització abordant totes les situacions que es presentin. Pacheco recorda que «una de cada deu persones que treballa, viu en el llindar de la pobresa» i que per tant «cal augmentar el servei que es presta a aquests treballadors».
Un dels aspectes que canvia el sindicat és l’assessoria jurídica que ara també donarà suport en matèria de desnonaments, hipoteques, préstecs amb interessos abusius, violència de gènere, divorcis, tutela de menors, mesures cautelars…, «tot el que té a veure amb la manca de recursos», afirma Pacheco. Un servei que també oferirà CCOO a partir d’ara és a través de whatsapp a través del qual la gent podrà fer consultes i demanar assessorament sobre tot tipus de qüestions que l’afectin.
La crisi «només ha acabat per a les empreses»
Carles del Barrio justifica els canvis a la Comissió Executiva «per disposar d’un equip pluridisciplinar que treballi per posar fi a les diferents formes de precarietat que hi ha al mercat de treball». Insisteix en el missatge que els sindicats ja fa temps que expressen que «la sortida de la crisi fins ara només la noten les empreses», i això, afegeix, «és precaritzar el mercat laboral».
Un altre dels canvis que introdueix el sindicat, assenyala Carme Martínez, és la transformació del paper de les seccions sindicals que «fins ara organitzaven els treballadors d’una empresa. Ara ho haurà de fer amb els d’un centre de treball». Martínez assegura que «un centre de treball és ara més difús perquè n’hi ha que tenen diverses empreses». Posa d’exemple els casos de l’Aeroport del Prat, Mercabarna, a la Roca Village o alguns polígons industrials. En el cas de l’aeroport, la secció sindical de l’empresa més important, AENA, coordina l’acció en aquesta instal·lació. Això es va poder veure, per exemple, en l’accident laboral que va haver-hi a la terminal de mercaderies fa unes setmanes i arran del qual van patir ferides molt greus dos treballadors de Swissport.
La concertació social, molt a prop
D’altra banda, Javier Pacheco va anunciar ahir abans de la reunió del Consell Nacional que la pròxima setmana podria haver-hi novetats en relació als acords amb la patronal per a la negociació col·lectiva que fins ara estaven bloquejats o avançaven molt lentament. El secretari general de CCOO de Catalunya va dir «que no es pot dir blat fins que estigui al sac i ben lligat», però va admetre que tant a escala estatal com a Catalunya «hi ha hagut avenços importants». Va assenyalar que s’havien concretat algunes qüestions «com la problemàtica de les empreses multiservei, les jornades i la contractació».