La negociació del conveni d’hostaleria a Catalunya està estancada. I proposta de la patronal en el sentit que estaria disposada a acceptar un increment salarial de l’1,5% anual pels tres del conveni són considerades inacceptables per CCOO, i també per UGT de Catalunya. CCOO reclama un augment del 4% el primer any i del 3% en els altres dos. Els sindicats contraposen la minsa oferta empresarial amb el fet que la rendibilitat del sector creix un 10% en taxa anual.
CCOO ha elaborat un comunicat en el qual es fixa la seva posició en relació amb el conveni. Sense entrar en detalls planteja que aquest sindicat es planteja el conveni que es negocia com «de millores», s’ha acabat, doncs, la resistència. Es vol recuperar capacitat adquisitiva per als treballadors i també millorar i consolidar drets. També es reclama més estabilitat a la feina i unes condicions de treball més dignes, en consonància amb la situació que viu el sector a Catalunya.
El sindicat, per reforçar la seva posició ha recollit una sèrie d’indicadors que mostren la bona salut econòmica de l’hostaleria a Catalunya.
En el primer trimestre del 2017 treballen al sector 236.197 persones un 4% més que un any enrere. El nombre de visitants ha augmentat un 23,7% en un any, cosa que significa 351.460 visitants més (de 1.482.961 visitants a l’abril 2016 a 1.834.421 a l’abril del 2017).
El sindicat assegura que els preus de l’hostaleria a Catalunya continuen pujant. La facturació mitjana diària dels hotels per cada habitació ocupada s’ha incrementat un 7,62% i la rendibilitat per habitació ho ha fet un 17,19%.
A l’anterior imatge positiva, CCOO hi contraposa una cara B, que té a veure amb les condicions de treball dels empleats al sector. Entre el primer trimestre del 2016 i el primer trimestre d’aquest any s’ha reduït un 1,7% la taxa de temporalitat mantenint-se en un 26,1% alhora que ha augmentat considerablement la contractació en repartiment de les jornades laborals.
Pel que fa als tipus de contractes, al sector han augmentat els assalariats amb contracte indefinit (un 10%) mentre que els que tenen contracte temporal han crescut menys (1%). Això ha fet que la taxa de temporalitat de l’hoteleria s’hagi reduït lleugerament. No obstant això, la temporalitat a l’hostaleria encara és del 26,1% dels assalariats en aquest àmbit.
El treball parcial involuntari també ha augmentat en l’últim any i ara representa un 13% del total. Tot i que la jornada completa també ha augmentat (1,2%).
Finalment, CCOO Serveis denuncia l’abús dels contractes formatius en frau de llei, tant el de pràctiques com el de becari, que cerquen més cobrir llocs de treball habituals per estalviar-se el corresponent salari en nom de la formació. Altres preocupacions són les subcontractacions i externalitzacions de departaments propis en l’activitat del sector d’hostaleria, i en particular, el departament de cambreres de pisos.